Μια λευκή βάρκα σε μπλε φόντο είναι το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας, το οποίο παρουσίασε το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το λογότυπο αναδεικνύει σε πρώτο πλάνο το E και το U του European Union, της Ένωσής μας, αλλά τα αποτυπώνει με έναν τρόπο ευρηματικό, ελληνικό, που παραπέμπει σε σχήματα ελληνικά, ντυμένα με ελληνικά χρώματα οικεία σε όλους με φόντο την θάλασσα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα παρακολουθεί κάθε μας δράση και θα την πιστοποιεί».

Στο λογότυπο είναι έντονη η παρουσία του ημικυκλίου που αντιπροσωπεύει «το Κοινοβούλιο αλλά και το αρχαία θέατρο» με την κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι «αποτυπώνει με σαφή και εύγλωττο τρόπο την βασική επικοινωνιακή μας στρατηγική για μι�� Ελληνική Προεδρία με έντονη ελληνική σφραγίδα και ταυτότητα».

«Ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά» είναι το πρώτο μήνυμα που περνά η Ελληνική Προεδρία στο βίντεο της παρουσίασης, όπου είναι σαφή τα μηνύματα για περισσότερη Ευρώπη: «Πολλές φωνές, κοινό ταξίδι» και «Ευρώπη, η κοινή μας αναζήτηση»!

Η Ελληνική Προεδρία δίνει το στίγμα της θέτοντας σε προτεραιότητα την απασχόληση και την ανάπτυξη, με τον υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει πως «η έξοδος από την ελληνική κρίση θα είναι ταυτόχρονα και μια ευρωπαϊκή επιτυχία».

Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες τη�� Ελληνικής Προεδρίας

Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, όπως τις περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι:

- Η επαρκώς χρηματοδοτούμενη ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης

- Η προώθηση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να αισθανθεί ο κάθε ευρωπαίος πολίτης ασφαλής για τις καταθέσεις του και να μη δημιουργούνται φαινόμενα ασύμμετρης ανάπτυξης που υπονομεύουν την συνοχή της ΕΕ

- Τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και η σωστή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης

- Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (τουρισμός, ενέργεια, αλιεία, κλπ).

«Η Ελληνική Προεδρία θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός πολύ απαιτητικού εξαμήνου. Τα δύσκολα άλλωστε ��οτέ δεν μας τρόμαξαν και δεν μας λύγισαν» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Λιτότητα: Δεν θα χαρίσουμε τελικά γραβάτες-φουλάρια

Θύμα της λιτότητας της εποχής αλλά και εν προκειμένω της Ελληνικής Προεδρίας έπεσε, εξάλλου, το έθιμο να δωρίζει γραβάτες και φουλάρια η χώρα που έχει την προεδρία.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ζητώντας μάλιστα συγνώμη, «λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, της λιτότητας και κάποιων δημοσιευμάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε την απόφαση να διακόψει την παράδοση που θέλει κάθε χώρα που έχει την προεδρία να δωρίζει γραβάτες και φουλάρια».