Μπορεί στον ευρωπαϊκό Νότο να κυριαρχεί η απαισιοδοξία τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης ωστόσο φαίνεται πως τα Χριστούγεννα θα πάρουμε... το αίμα μας πίσω!

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte για τις αγοραστικές τάσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2013, οι Έλληνες θα ξοδέψουν 451 ευρώ για τις αγορές τους.

Το ποσό είναι μειωμένο κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο είναι μεγαλύτερο κατά 13% (ή 52 ευρώ) από το ποσό που θα ξοδέψει ο κάθε Γερμανός! Στην Ισπανία, εξάλλου, που επίσης έχει πολύ υψηλή ανεργία, εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν κατά μέσον όρο 567 ευρώ στις γιορτές! Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στα 450 ευρώ.

Πως γίνεται αυτό, αναρωτιέστε; Αφενός οι Έλληνες θέλουν να διασκεδάσουν την περίοδο των εορτών και να μην πολυσκέφτονται την κρίση για λίγο, ενώ σημαντικό ρόλο -σύμφωνα με την έρευνα- παίζουν και οι καλές προσφορές.

Μετρητά θα ήθελε για δώρο η πλειοψηφία!

Όσον αφορά το ερώτημα «τι δώρο θα θέλατε εφέτος τα Χριστούγεννα;», η κρίση φαίνεται πως… κάνει απόλυτο κουμάντο!

Η χώρα μας «ψηφίζει» μετρητά, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λουξεμβούργο που «ψηφίζει» βιβλία. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι… ο Άγιος Βασίλης ακούει καθώς οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι τελικά θα κάνουν δώρο βιβλία!

Που θα διατεθεί ο «εορταστικός προϋπολογισμός»

Στα της διαχείρισης του εορταστικού προϋπολογισμού, οι ευρωπαίοι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα δαπανήσουν λιγότερα χρήματα στον ελεύθερο χρόνο και τη διασκέδαση (40%), τις διακοπές και τις περιστασιακές δαπάνες (38%) και τα ρούχα (36%).

Την ίδια ώρα, 1 στους 3 (32%) δηλώνει ότι δαπανά περισσότερα χρήματα στην πληρωμή φόρων.