Υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και με φόντο τα ακούσματα συνθημάτων κατά του Μνημονίου από ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο εορτασμός για τα 71 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο το πρωί της Κυριακής.

Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο αναπληρ��τής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς αλλά και βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και αντιστασιακών οργανώσεων.

Τσίπρας: Να ανατινάξουμε τις γέφυρες της εξάρτησης

«Μόνο με αντίσταση και αγώνα μπορεί να κερδίζει κανείς την αξιοπρέπεια του και μόνο με ευρύτατη λαϊκή ενότητα μπορεί κανείς να βγει από τις δύσκολες στιγμές» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτές οι στιγμές κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές, μαζί με το μήνυμα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μας έχει κηρυχθεί οικονομικός πόλεμος και η χώρα ζει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση» και ζήτησε «να ανατινάξουμε τις γέφυρες της εξάρτησης», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να σπάσουμε τις άτιμες τις αλυσίδες αν πιστεύουμε ότι τα μνημόνια που μας επιβάλλουμε είναι μονόδρομος».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων είναι ιστορικό χρέος και παλλαϊκό αίτημα που πρέπει να δικαιωθεί.

Σταϊκούρας: Δίδαγμα ο Γοργοπόταμος για τις νεότερες γενιές

«Γεφύρωσε τις διαχωριστικές γραμμές, τις αντιθέσεις, τα πάθη και τους φανατισμούς. Αποτελεί δίδαγμα για τις νεότερες γενιές και ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας κάνοντας αναφορά στο διαχρονικό μήνυμα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

«Έχουμε χρέος να αποδειχθούμε αντάξιοι του μηνύματος του Γοργοποτάμου» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζοντας την ανατίναξη της γέφυρας «παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε».

Μαριάς: Να αναλάβου��ε τις ιστορικές μας ευθύνες

«Σήμερα στην Ελλάδα του μνημονίου, της φτώχειας και της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, τώρα που ο ναζισμός σηκώνει ξανά κεφάλι πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νότης Μαριάς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καλώντας «να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας και να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα» και «να απαιτήσουμε την εξόφληση του κατοχικού δανείου και την καταβολή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων».

Εκεί και ο καπετάν Ερμής!

Το παρών έδωσε και ο Βασίλης Πριόβολος (ο θρυλικός «καπετάν Ερμής», ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Άρη Βελουχιώτη) παρά τα 95 χρόνια του και μάλιστα ήταν και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο κ. Πριοβόλος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής, άσκησε κριτική στο ΚΚΕ για τις αποφάσεις εκείνης της περιόδου και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να αποβάλλουν από το Κοινοβούλιο τη Χρυσή Αυγή.