Έγγραφο που εισάγει για πρώτη φορά την ιδέα των χαμηλότοκων δανείων ως κίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη αποκαλύπτει το Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το έγγραφο θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη συνάντηση υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Η ιδέα είναι η εξής: Τα δάνεια θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της αγοράς ώστε να είναι ελκυστικά από τις χώρες που θα επιθυμούν χρηματοδότηση. Ωστόσο, όσες χώρες-μέλη θελήσουν να επωφεληθούν θα κληθούν σε αντάλλαγμα να εφαρμόσουν ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εγκρίνεται από όλα τα μέλη της ευρωζώνης.

Το δάνειο θα απευθύνεται σε χώρες που δεν βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης (σ.σ.: άρα εν προκειμένω δεν θα αφορά την Ελλάδα για όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης), ενώ η πηγή της χρηματοδότησης δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, ενδεχομένως αυτή να είναι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που θα μπορεί να αντλεί ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές.