«Για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς εξασφάλισε στήριξη από τη Γερμανία κρατώντας αποστάσεις» τόνισε ο Γιώργος Κουβαράς περιγράφοντας στο κεντρικό δελτίο του STAR το παρασκήνιο της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά αλλά και την αποτίμησή της από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο πρωθυπουργός πήγε στο Βερολίνο με στοιχεία και διαγράμματα. Έδειξε τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, βγάζοντας νοκ-��ουτ τις προβλέψεις της τρόικας που είχε κάνει λόγο για 700 εκ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα και τώρα δέχθηκε 800 εκ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή, έπεσε έξω 1,5 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος και σχολιαστής του δελτίου του STAR.

«Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε επικριτικός προς τον Ντάισελμπλουμ και μάλλον ήταν θετική η ανταπόκριση από την άλλη πλευρά καθώς ο πρωθυπουργός μίλησε με "γερμανικά" επιχειρήματα, επικαλούμενος και τις θετικές δηλώσεις που είχε κάνει την παραμονή της συνάντησης ο κ. Σόιμπλε. Δηλώσεις που επανέλαβε και σήμερα τονίζοντας ότι "κοιτώντας το ελληνικό πρόγραμμα βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες"» πρόσθεσε ο κ. Κουβαράς.

Ο δημοσιογράφος παρέθεσε στη συνέχεια τα τρία συμ��εράσματα από τη συνάντηση στο Βερολίνο: «Για πρώτη φορά ο Σαμαράς εξασφάλισε στήριξη από τη Γερμανία κρατώντας αποστάσεις. Πήγε στο Βερολίνο χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, με προϋπολογισμό που έφτιαξε μονομερώς και είπε ότι “δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο”. Και έλαβε τη στήριξη της Μέρκελ. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι άνοιξε ο δρόμος για να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η Μέρκελ έστειλε ένα μήνυμα προς τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την τρόικα που έλεγε ότι τα πράγματα πάνε πιο θετικά απ’ ότι νόμιζαν για την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έδωσε σήμα για χαλάρωση αλλά έδειξε πχ. διάθεση πιο χαλαρής αντιμετώπισης για το δημοσιονομικό κενό».