​Οι ασυνεπείς εργοδότες μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας, με την κυβέρνηση να στήνει ηλεκτρονικές "παγίδες", με στόχο να αυξήσει τα δημόσια έσοδα!

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, προβλέπει μηνιαία ηλεκτρονική διασταύρωση των εισφορών που δηλώνονται με αυτές που καταβάλλονται.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις διατάξεις, που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα ξεφεύγουν όσοι εργοδότες αποφεύγουν να καταβάλλουν τις εισφορές.

Αυτές οι διατάξεις προβλέπουν:

-Τη διασταύρωση των ποσών που δηλώνονται από τους εργοδότες με αυτά που καταβάλλονται. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές, εκδίδεται Πράξη Επιβολής Εισφορών. Σε περίπτωση, που δεν γίνει η εξόφληση, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση.

-Η μηνιαία είσπραξη εισφορών στον ΟΑΕΕ αντί αυτό να γίνεται ανά δίμηνο. Για το θέμα θα υπάρξει τροπολογία, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν θ αυξηθούν οι εισφορές. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται σήμερα θα "σπάσουν" στα δύο και θα δίνεται το μισό ποσό τον ένα μήνα και το άλλο μισό τον επόμενο.

-Η αλλαγή στη διαδικασία είσπραξης εισφορών στα επικουρικά (ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ , ΤΑΥΤΕΚΩ) και στο ταμείο πρόνοιας ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου και προβλέπει πως οι εισφορές θα ενταχθούν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του ΙΚΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει μηνιαίος έλεγχος των καταβληθεισών εισφορών.

Παράλληλα, θα γίνεται διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.

Όπως αναλυτικά γράψαμε και χθες στο star.gr, τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο - 10.549,44 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους και 9.197,10 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών – και οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ως ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις.