Μπορεί η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή να έφερε τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας με την Άνγκελα Μέρκελ να μας δίνει τα πρώτα εύσημα και να δηλώνει ότι «κανείς δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα», ώρα όμως να δούμε και τι σημαίνει αυτό στην… «πράξη».

  • ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι οι τρεις μεγάλες κατηγορίες που από το 2014 θα βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, μιας και ο νέος προϋπολογισμός, (αν και τελεί ακόμα υπό την έγκριση των δανειστών), προβλέπει αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 137,3% και αύξηση των φόρων στην περιουσία, κατά 41,4%.

  • ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ:

Ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό κενό και τις διευκολύνσεις που θ΄αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναστενάξουν για ακόμα μια χρονιά, καθώς ο,τι και να γίνει, θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά, οι φορολογικές διατάξεις που ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο, στις αρχές του 2013.

Τι σημαίνει αυτό; Πως μιλάμε για αυξήσεις φόρων, σε συνδυασμό με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να μειωθούν κατά 280 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, θα μειωθούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ από το νέο έτος, μιας και το κράτος έχει συμφωνήσει με την τρόικα να μειώσει κατά 3,1 δις ευρώ τις επιδοτήσεις προς τα Ταμεία.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, από το 2014 θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αξίας 2,8 δις ευρώ, με φορολογικές κλίμακες στο 26%.

Παράλληλα, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 1,3 δις ευρώ, για τα ακίνητα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, τους τελευταίους μήνες του 2014 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του ΦΑΠ, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, και το χαράτσι της ΔΕΗ.