Γίγαντας με… «γυάλινα πόδια» αναμδεικνύεται το πλεόνασμα, το οποίο ουσιαστικά βασίζεται στις καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών, όπως συμφώνησαν στα σχόλια τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR o Νίκος Χατζηνικολάου και ο Κώστας Στούπας.

«Είναι σπάνιο στην ελληνική ιστορία να βλέπουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό. Το ερώτημα όμως είναι αν είναι βιώσιμο με τον τρόπο που το πετύχαμε» σημείωσε ο κ. Στούπας και πρόσθεσε: «Το πετύχαμε με δύο τρόπους: Υπερφορολογώντας τους συνήθεις υπόπτους, αυτούς δηλαδή που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, και με οριζόντιες μειώσεις. Υπερφορολογήσαμε ό,τι κινείται και ότι δεν κινείται και το αποτέλεσμα ήταν να παρουσιάσουμε έσοδα από 47,2 δισ. ευρώ το 2012, σε 44,4 δισ. ευρώ το 2013 και σε 45,4 δισ. ευρώ το 2014».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό και του χρόνου καθότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων οφείλεται στο ότι οι φορολογούμενοι σήκωσαν καταθέσεις, τα λεγόμενα "έτοιμα", για να πληρώσουν τις υπ��χρεώσεις τους».

«Οι δαπάνες μειώθηκαν από 47,5 δισ. ευρώ το 2012, στα 44,1 δισ. ευρώ το 2013 και στα 41,9 δισ. ευρώ το 2015 με οριζόντιες μειώσεις. Ωστόσο, δεν είναι επιτυχία γιατί ενώ έχουμε τεράστιο και δυσλειτουργικό κράτος δεν μειώσαμε από εκεί αλλά από συνταξιούχους και ανθρώπους που εργάζονται» πρόσθεσε ο κ. Στούπας και κατέληξε στο σχόλιο του: «Σε αυτή την ιστορία της χρεοκοπίας και των Μνημονίων έχουμε ξεκινήσει λάθος από την αρχή. Αντί αν μειώσουμε κράτος και να αυξήσουμε λιγότερο το κράτος. Γι’ αυτό και με προβληματίζει εάν θα μπορέσουμε και του χρόνου να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».

«Είναι σαφές, και το είπε και ο Κώστας Στούπας, ότι αυτό που γίνεται με τα φορολογικά έσοδα των τελευταίων ετών είναι ότι σκουπίζο��με ότι απέμεινε από ρευστότητα στα ελληνικά νοικοκυριά. Πρόκειται για ένα είδος κουρέματος των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών. Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί» σχολίασε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

«Τα “μαζέματα” στο Δημόσιο που έγιναν μέχρι είτε δεν είναι ικανοποιητικά και με σοβαρό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής είτε δεν έγιναν καθόλου» κατέληξε στο σύντομο σχόλιο του ο εκδότης της Real News.