Οι πρώτες κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκαν σήμερα στη Βουλή, για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού.

«Είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, εκτάκτων επικίνδυνων καταστάσεων και αποτελεί τον οδικό χάρτη και το όχημα να βγει η χώρα από την κρίση. Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, αλλά δεν έχω αντιληφθεί καμία πολιτική δύναμη, εντός και εκτός Βουλής, να προτείνει κάτι διαφορετικό» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δεν υπάρχει. Δύσκολος, ανηφορικός δρόμος αλλά είναι ο μοναδικός» πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι κατέθεσε «έναν προϋπολογισμό που είναι στον αέρα προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες», για τον οποίο δεν έχει συμφωνήσει η τρόϊκα., Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όταν διέψευδε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, ενώ σήμερα η τρόικα αναφέρεται σε κενό άνω του ενός δισ. ευρώ . Ο ίδιος προεξόφλησε ότι ετοιμάζονται και νέα οριζόντια μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα αποκαλεί «διαρθρωτικές παρεμβάσεις».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε από την πλευρά της τον ΣΥΡΙΖΑ για παραπλανητική τακτική και υποστήριξε ότι το γεγονός πως έφυγε ξ τρόικα σημαίνει ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση. «Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός κατατέθηκε επίσημα, θα γίνει η συζήτηση του στη Βουλή και τα κόμματα θα εκφράσουν τις απόψεις τους, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα, το σύστημα της οποία εσείς στηρίζετε, όπου το κοινοβούλιό της ψήφισε και έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μαδούρο να κυβερνά επί ένα χρόνο με προεδρικά διατάγματα» τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του αν είναι με τους δανειστές ή με τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τη κρίση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η χώρα βρισκόταν σε μεγάλη υστέρηση, με κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας, μιλούσε για Αργεντινή και έλεγε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ, ενώ τώρα, με τον νέο κρατικό προϋπολογισμού χαρακτηρίζει αέρα κοπανιστό το πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος.

«Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2014 με success story για τους δανειστές μας. Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της τρόικας. Η κ��βέρνηση εφαρμόζει τη γνωστή μνημονιακή πολιτική που η ίδια η τρόικα παραδέχεται ότι προκαλεί κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Η μόνη λύση για να απεγκλωβιστεί η χώρα είναι μονομερής καταγγελία του μνημονίου και η διαγραφή του επονείδιστου χρέους», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς.

«Όσα αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολιτικές που επιβάλλονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, που θέλει να βγει από τη κρίση, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων», υποστήριξε από πλευράς ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής.

Ο κοινοβουλε��τικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός δίνει μια εικόνα για το που θα πάει το 2014. «Το συμπέρασμα είναι ότι μετά το 2009, που ήταν ένας γαλαντόμος προϋπολογισμός, θα συνεχιστεί η κρίση και η ύφεση για 5η συνεχή χρονιά».

Από τη Χρυσή Αυγή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επίσης Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μίλησε για κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό. «Δεν υπάρχει success story όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Είναι μεγαλύτερο ψέμα από τα λεφτά υπάρχουν, γιατί δημιουργεί προσδοκίες στο λαό, ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Ούτε μια φέτα ψωμί για τα σχολεία δεν θα υπάρχει» υποστήριξε.