Πρώτη ανάρτηση: 21/11/2013 - 15.43


Να συνδέσουν την κινητικότητα με τις απολύσεις και για το 2015 και το 2016 επεχείρησε η τρόικα στη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αποκάλυψε η Εύη Χριστοφιλοπούλου
στον Real FM.

H υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να γίνει τέτοια συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, πάντως, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνουν άγνοια επί του θέματος, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρνήθηκε ότι τίθεται τέτοιο θέμα: «Δεν είναι ακριβές αυτό. Έγινε συνέχιση της συζήτησης για τη κινητικότητα-διαθεσιμότητα. Εμείς θέλουμε να την συνεχίσουμε, θέλουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός, μια δεξαμενή για το Δημόσιο. Ωστόσο, από την τρόικα θέμα απολύσεων ουσιαστικά δεν ετέθη το ζήτημα. Όσον αφορά τους στόχους των απολύσεων που δεσμευόμαστε να καλύψουμε, το ζήτημα τελειώνει το 2014».

Η ίδια, εξάλλου, τόνισε ότι στην περίπτωση της ΕΡΤ θα μπορούσε να είχε γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείεται “ξαφνικός θάνατος” για μικρομεσαίος οργανισμούς».

«Υπήρξε σιωπηρή αποδοχή από την τρόικα για τις απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία»

Όσον αφορά τις απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία και το αν θα μετρήσουν στον στόχο που έχει θέσει η τρόικα, η υφυπουργός διευκρίνισε ότι «η τρόικα δεν είπε ρητά “ναι”, αλλά υπήρξε μια σιωπηρή αποδοχή».

Σχετικά με τους συμβασιούχους που παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές, η κα Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι η τρόικα έθεσε μόνη της το θέμα ενώ «άλλες φορές αρνείτο ακόμη και να το συζητήσει. Αυτό που είπε ήταν ότι “θα το συζητήσουμε όταν υπάρξουν στοιχεία”».

Συνεχίζοντας, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξήγησε ότι οι απολύσεις των επίορκων βρίσκονται στις 230 και μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν τις 400. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν στις αξιολογήσεις των φορέων που εποπτεύουν και πρόσθεσε ότι «οι μόνοι που έχουν ανταποκριθεί είναι τα υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας και Υποδομών».

Τέλος, η κα Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του κόμματος: «Όλα τα κόμματα στην Ελλάδα είναι αρχηγικά, άρα και το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα με την Ιπποκράτους είναι ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα, δεν έχει σαφές στίγμα, γι’ αυτό και ο καθένας βγαίνει και λέει το δικό του». Από τα πυρά της δεν ξέφυγε και ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος έκανε λόγο για «υφαρπαγή ψήφου» στη συζήτηση για την πρόταση μομφής: «Τον Σκανδαλίδη τον σέβομαι, είναι παλιό στέλεχος αλλά από ποιόν έγινε η υφαρπαγή της ψήφου του;».