Κατατέθηκε σήμερα, προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, όπως γράψαμε και νωρίτερα στο star.gr, το Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014, από τον Γιάννη Στουρνάρα.
«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την παράδοση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.

Πα��ουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Σταϊκούρας δήλωσε πως υπάρχουν φέτος σαφή σημάδια βελτίωσης της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, φέτος

1ον. Η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, προς το καλύτερο, οι αρχικές εκτιμήσεις. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον περυσινό Προϋπολογισμό και ύφεσης 6,4% το 2012.

2ον. Η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται.Αν και η ανεργία παραμένει υψηλή, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί . Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό. Το μέσο ποσοστό της εκτιμάται ότι θα κυμανθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 25,5%, ενώ η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5%.

3ο��. Ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική του πορεία.Υποχωρεί συνεχώς, παραμένοντας ο χαμηλότερος μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, παρά τις υπαρκτές, ακόμη, στρεβλώσεις των αγορών.

4ον. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.Ο σχετικός δείκτης ενισχύεται, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών.Το σημαντικότερο είναι ότι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο δείκτη της ευρωζώνης.

5ον. Το κόστος δανεισμού μειώνεται.Οι αποδόσεις των νέων Ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αν και αυτές εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά υψηλές. Παράλληλα, το επιτόκιο εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσί��υ, κατά την πλέον πρόσφατη έκδοση, ήταν το χαμηλότερο από τις αρχές του 2010 (4,15%)

6ον. Διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται.Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2011-2012 και η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 κρίνεται ικανοποιητική.

Τέλος, και οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν 12 έργα αποκρατικοποιήσεων, με συνολικά εκτιμώμενα έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

7ον. Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί. Πρόκειται για απλήρωτες υποχρεώσεις από δαπάνες καθώς και εκκρεμείς επιστροφές φόρων που είχαν δημιουρ��ηθεί μέχρι το τέλος του 2011. Στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και το Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ.Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

8ον. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα είναι ισοσκελισμένο.Ήδη, το εννεάμηνο του έτους ήταν πλεονασματικό, ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

9ον. Οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Εκτιμάται ότι εφέτος θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, ύψους 812 εκατ. ευρώ.

Υπερδιπλάσιο από την εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πριν από περίπου 1 μήνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο στόχος του Προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος. Και αυτή η εκτίμηση είναι χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδρομική μείωση του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια.

10ον. Ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου χρέους, παρά την προσωρινή αύξησή του, περιορίζεται. Αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλα��οποίησης των τραπεζών, διευκρίνισε.

Για το 2014:

1ον. Η Ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση και το ΑΕΠ θα σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%).

2ον. Το ποσοστό ανεργίας, αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να αρχίσει, σταδιακά, να μειώνεται και να διαμορφωθεί στο 24,5%.

3ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ.Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορ��ωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.Στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014.

4ον. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 320 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «η επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανάταξη της οικονομίας το 2014 και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές»

Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 δεν φέρει την έγκριση της τρόικας, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τα μέτρα που σύμφωνα με την άποψη των δανειστών θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε πρωτογ��νές πλεόνασμα 1,55 του ΑΕΠ το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή στο έκτακτο Eurogroup τις βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2014, εκθέτοντας παραλλήλως τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες δεν αποδέχεται η τρόικα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR Εκπομπή Live U