​Πρώτη ανάρτηση: 21/11/2013 00:40

Με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού και την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, αντί των 344 εκατομμυρίων ευρώ στο προσχέδιο.

Στις 250 σελίδες του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχουν, κατά τον ίδιο παράγοντα, «συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα ποσά που προσδοκώνται να εισπραχθούν από αυτές». Οι περισσότερες, πάντως, από αυτές τις παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν ή και θα τροποποιηθούν, εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014 - 2017, το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ακολουθήσει τον προϋπολογισμό.

Αν και στις επαφές με την τρόικα δεν υπήρξε συμφωνία ενόψει και του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων».

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αν��φερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική». «Το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», συνέχισε ο ίδιος, σπεύδοντας να επισημάνει με νόημα ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν θα παραστούν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ενδιάμεσα, θα υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «θα υπάρχει πρόοδος, που θα γίνεται όλο και πιο έντονη».

ΒΙΝΤΕΟ STAR Εκπομπή Live U