Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε μισή ώρα πιο γρήγορα από ότι ήταν προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι τροικανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εκκρεμότητα όσον αφορά το α’ κύμα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας. Αποδέχτηκαν οριστικά δηλαδή και τις 2000 απολύσεις από την ΕΡΤ και τις 1939 διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Στροφή έκανε η τρόικα και στο αίτημα του υπουργείου να συμπεριληφθούν στις 4000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν βάσει μνημονίου ως το τέλος του χρόνου και οι εργαζόμενοι από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αν και δεν έδωσαν οριστική απάντηση, συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη έλεγαν ότι ουσιαστικά άναψαν το "πράσινο φως".

Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο και με το θέμα των συμβασιούχων που παραμένουν προσωρινά στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους. Οι τροικανοί, που ξαφνικά εμφανίστηκαν με βελούδινο πρόσωπο, απάντησαν στο αίτημα του κ.Μητσοτάκη να προσμετρηθεί και αυτή η κατηγορία προς απόλυση όταν θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσοι τίθενται οριστικά εκτός δημοσίου. Υπενθυμίζουμε πως τους συμβασιούχους αυτής της κατηγορίας, οι παράγοντες του υπουργείου τους υπολογίζουν γύρω στις 6000, συνδικαλιστικά ωστόσο στελέχη υπολογίζουν τον αριθμό αυτό σε 3800-4000 υπαλλήλους.

Στην συνάντηση αν και δεν έγιναν συγκεκριμένες αναφορές, ξεκαθαρίστηκε ότι οι δύο βασικές δεξαμενές για τις 12.500 που θα αποτελέσουν το β' κύμα διαθεσιμότητας αλλά και για τις 11000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν βάσει μνημονίου ώς τα τέλη του 2014 ότι οι δύο βασικές δεξαμενές θα αποτελέσουν ο χώρος της υγείας και της αυτοδιοίκησης.

Στον ΕΟΠΥΥ η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στην αυτοδιοίκηση που ήδη υπάρχει καθυστέρηση θα προωθηθεί η εθελοντική κινητικότητα και ανάλογα με τα αποτελέσματα που αυτή θα έχει, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις για την συνέχεια. Η εθελοντική διαθεσιμότητα θα κρατήσει περίπου 20 μέρες. Διαβεβαίωσαν πάντως πως θα κλείσουν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν για 3η συνεχή χρονιά παθητικό.

Η τρόικα πάρα ταύτα δεν δέχεται παράταση του αριθμού των απολύσεων που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του χρόνου.Άναψαν όμως το π��άσινο φως για παράταση του νέου κύματος διαθεσιμότητας για τους πρώτους μήνες του 2014, όπως ζητούσε επίμονα ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος και τόνιζε σε ��λες τις προηγούμενες συναντήσεις με την τρόικα πως ο χρόνος που απέμενε δεν είναι επαρκής. Δεν τέθηκε ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν δυνατότητα ξαφνικού θανάτου μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων όπως η ΕΡΤ, σημειώνουν όμως ότι υπάρχουν ενδεχομένως μικρότερες δημόσιες επιχειρήσεις ή φορείς που μπορούν να κλείσουν .

Το υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης τηρεί το χρονοδιάγραμμα δήλωσε κορυφαία πηγή του υπουργείου, ενώ τον περασμένο Ιούλιο τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στο συγκεκριμένο υπουργείο για το δύσκολο έργο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, τώρα το ίδιο υπουργείο δεν είναι "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις που γίνονται.