Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

«Αγριεμένοι» αναμένονται, αύριο στις 9.30 το πρωί, οι τροϊκανοί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πληροφορίες τους εμφανίζουν να εξακολουθούν να απορρίπτουν τα... πάντα. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν αρνητικοί στα εξής θέματα:

- Τις 1.000 απολύσεις από την αμυντική βιομηχανία.

- Τη συμπερίληψη στους υπό απόλυση (4.000 συνολικά ως το τέλος του χρόνου και άλλοι 11.000 το 2014) όσων -κυρίως συμβασιούχοι- παραμένουν προσωρινά στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει, και αναμένεται να τελεσιδικήσουν ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

- Το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθεί παράταση 2-3 μηνών για το επόμενο πακέτο διαθεσιμότητας 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο που λήγει κανονικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημόνιου, επίσης ως το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, διαρροές εμφανίζουν τους εκπροσώπους των δανειστών μας, να απαντούν με ρελάνς στο αίτημα αυτό του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Αφενός ζητούν μέσα σε αντίστοιχο διάστημα 2-3 μηνών να ολοκληρωθούν περί τις 3.000 από τις 11.000 απολύσεις του 2014 και αφετέρου, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναφέρουν το ζήτημα των απολύσεων της ΕΡΤ, ένα θέμα που θεωρείτο ότι έχει κλείσει κατά την προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη-τροϊκανών!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τώρα διαμηνύουν ξανά ότι δεν μπορούν να συμπεριλάβουν 2.000 από τους 2.662 πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ στον κατάλογο με τις 4000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν εφέτος, διότι θεωρούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά πολιτικά και νομικά ζητήματα γύρω από τη δημόσια τηλεόραση και δεν έχει προχωρήσει ακόμη ουσιαστικά καμιά διαδικασία σχετικά με το νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ).

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ψυχραιμία, καθώς αποδίδεται η στάση των τροϊκανών σε κινήσεις τακτικής, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Και υπάρχει η εκτίμηση πως αν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το οικονομικό επιτελείο, τότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα προσέλθουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σαφώς πιο μαλακωμένοι.

Πάντως, στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε μακρά σύσκεψη με συμμετοχή της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου και των στενών συνεργατών τους, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια. Όπως είναι ευνόητο, όμως, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενόψει της νέας συνάντησης με την τρόικα. Επειδή ωστόσο πλέον οι χρονικές προθεσμίες πιέζουν έντονα, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει -όπως ακριβώς με τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ- κάποια εταιρία του Δημοσίου και να βρεθούν στο δρόμο χωρίς αξιολόγηση όσοι εργάζονται σε αυτήν...

Σίγουρο είναι ότι το «στικάκι» που είχε παραδώσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος στον πρώην υπουργό Αντ��νη Μανιτάκη, με το έργο που είχε διεκπεραιώσει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποβάλλοντας προτάσεις για συγχωνεύσεις ή και για λουκέτο δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων, εξετάζεται προσεκτικά...