Με ανοιχτά ζητήματα και…. συνοδεία τρόικας θα πάει στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας !

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσει τα προσχέδια για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ευρωζώνης για το 2014, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας! Έτσι λοιπόν, οι κύριοι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα συνοδεύσουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ενημερώσουν το Eurogroup για τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2014.

Πιο συγκεκριμένα, θα πιστοποιηθεί το ποιοι προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ είναι αξιόπιστοι και σύμφωνοι προς τις συστάσεις των Βρυξελλών και ποιοι πρέπει να αναμορφωθούν ώστε να καταστούν αξιόπιστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέτρα 1 δισ. ευρώ εξακολουθούν να χωρίζουν Κυβέρνηση και τρόικα, ωστόσο το ποσό αυτό προκύπτει χωρίς να έχουν ολοκληρώσει οι δανειστές την αξιολόγηση όλων των παρεμβάσεων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως η τρόικα περιμένει από την Ελλάδα την λήψη σκληρών μέτρων εξοικονόμησης τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποδεχθούν τις λοιπές παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα δε με το περιεχόμενο των συζητήσεων, την νύφη μάλλον θα πληρώσουν και πάλι οι συνταξιούχοι!!! (π.χ. αποστράτων και ευγενών ταμείων).

Όπως όλα δείχνουν το Eurogroup θα ζητήσει για ακόμη μια φορά από την Ελλάδα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν τον Προϋπολογισμό 2014 σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την Παρασκευή, αλλά θα επανέλθουν στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολ��γησή τους. Μέχρι τότε, θα «ξεσκονίζουν» τα υπουργεία τα τεχνικά κλιμάκια!

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως τόνισε χθες ο κ.Στουρνάρας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι 9 Δεκεμβρίου και επιδιώκει έως τότε , εκτός από το δημοσιονομικό κενό του 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της 2014 -2017 να έχει κλείσει και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού.

Η Αγία Άννα να βάλει το χέρι της!!!