Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται το ζήτημα της συμφωνίας με την τρόικα για πλειστηριασμούς και εμπορικές μισθώσεις, μετά από τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη το απόγευμα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και ότι η λύση που θα επιλεχθεί δεν πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά. Επισημαίνει παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην όποια λύση, ώστε να περάσει τελικά από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου διαμήνυσαν ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πλέον ευαίσθητο και ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξει ρήγμα στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού.

Όπως συγκεκριμένα ανέφεραν, η συζήτηση έγινε επί των γενικών αρχών. «Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες» υποστήριξαν τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, «ούτε μπορεί να πει κανείς ότι συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνήσαμε».

Η τρόικα φαίνεται να υποχωρεί πάντως στις αντιρρήσεις της για την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων, αλλά για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμφωνία ούτε σε αυτό το ζήτημα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά από το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.

Για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις συναντήσεις με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα ενημερώσει για μία ακόμη φορά τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.