Διέψευσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, το δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, δήθεν, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ως προς τη συνάντηση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διευκολυνθεί η απευθείας συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κούτρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στη στρατηγική και τους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνία του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Αν αυτό ισχύει μια φορά για όλα τα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας, ισχύει δύο φορές για τα εθνικά θέματα.

Όπως έχει, κατ´επανάληψη, τονίσει ο κ. Βενιζέλος τόσο στη Βουλή όσο και στα ΜΜΕ, η ελληνική Κυβέρνηση - άρα από κοινού ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς για να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική Κυβέρνηση.

Έχει υπογραμμιστεί, επανειλημμένως, ότι η συνάντηση αφορά τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δηλαδή οντότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και όχι τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, η άμεση ή έμμεση αναγνώριση του οποίου ρητά απαγορεύεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συναντήσεις των ηγετών ή των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων γίνονται συνεχώς, χωρίς ποτέ να τεθ��ί ζήτημα έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Έχει, επίσης, κατ´επανάληψη, τονισθεί και από την ελληνική και από την κυπριακή Κυβέρνηση ότι ούτε τίθεται, ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτό, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε σχήμα δήθεν “τετρ��μερούς”».