Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν και πάλι ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν εκτάκτως το πρωί της Κυριακής μετά την αναβολή της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, η οποία μετατίθεται τελικώς για τη Δευτέρα.

Η συνάντηση Στουρνάρα δανειστών που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Κυριακής προκειμένου να βρεθούν τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,3 δισ. για το 2014 αναβλήθηκε για αύριο το πρωί, καθώς και οι δύο πλευρές ��ρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.

Έτσι, το πρωί της Κυριακής αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πριν τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης .

Εδώ, υπενθυμίζουμε πως και το βράδυ του Σαββάτου ο κ.Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία βρέθηκε σχεδόν η μισή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας , ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης , ο αναπληρωτης υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης μιλούσαν για 2 ολόκληρες ώρες προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και να καθοριστεί η στρατηγική απ��ναντι στην τρόικα .

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα πακέτο λύσεων για το 2014. Πιο συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει:

1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000 που θα προέλθει από συνταξιοδοτήσεις (15.000 -17.000 ατόμων), διαθεσιμότητα 13.000 υπαλλήλων και οριστική απόλυση περίπου 3.000 από τον χώρο της υγείας.

2. Μείωση των αποδοχών -ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του ενιαίου ��ισθολογίου- στο προσωπικό 15 φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου «ξηλώθηκε» η διοίκηση με σκοπό να συμμορφωθούν και οι άλλοι.

3. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσεις που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκκρεμούν από την εποχή του Θόδωρου Πάγκαλου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.

4. Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους». Στον προϋπολογισμό ναι μεν θα προβλέπεται αύξηση των εισφορών των Ταμείων κατά 600 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση έως τον Ιούνιο, τότε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα»

5. Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την επιτάχυνση των ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον καπνό και τα τσιγάρα.

6. Περικοπή δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

7. Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και υποκατάσταση έργων μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ΣΔΙΤ).