Μέσα σε υψηλούς τόνους και έντονες αποδοκιμασίες, προσπάθησε το Σάββατο για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας να εξηγήσει στους γιατρούς τα σχέδια του για τον ΕΟΠΥΥ, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Κάποιοι γιατροί δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την αγανάκτηση τους και «στόλισαν» τον υπουργό με εκφράσεις όπως "είσαι οικονομικός δολοφόνος". Ο κ.Γεωργιάδης παρά την βαριά ατμόσφαιρα δεν έχασε λεπτό την ψυχραιμία του, λέγοντας τους πως "εγώ δεν είμαι απ αυτούς που κρύβονται, πείτε ό,τι θέλετε".

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν ο Α. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι οι ειδικότητες γιατρών που δεν συνάδουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ θα καταργηθούν και οι γιατροί που υπηρετούν σε αυτές θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Μάλιστα για πρώτη φορά, ο υπουργός τόνισε πως όσοι γιατροί δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν με αυξημένη μοριοδότηση να επαναπροσληφθούν στο ΕΣΥ, καθώς θα προκηρυχτούν για το ΕΣΥ όσες θέσεις γιατρών καταργηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός υγείας επανέλαβε ότι όλοι πρέπει να μάθουν να αξιολογούνται, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, αναφερόμενος στους γιατρούς και εξήγησε ότι στόχος του είναι μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην οποία θα υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Από την πλευρά του, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία απόλυση γιατρού από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τονίζοντας πως «ζούμε μια ανθρωποκτόνα κατάσταση, που οδηγεί σε εξαθλίωση γιατρούς και ασθενείς».

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να απολύονται γιατροί… ας απολύσουμε την κυβέρνηση

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να «αντέξει» τους εξυπνακισμούς, τα τηλεοπτικά σόου και τα ψέματα του κ. Άδωνη Γεωργιάδη» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τονίζει πως σε αντίθεση με τις προτάσεις των εργαζομένων και του κόμματος της αξιωματικής αντ��πολίτευσης, «η πρόταση της Task Force και της κυβέρνησης προβλέπει απολύσεις, διαθεσιμότητες, κλείσιμο μονάδων και παράδοση του ΠΦΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα και κανένα κλείσιμο μονάδων δεν θα γίνουν ανεκτά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα που καταστρέφουν το δικαίωμα των πολιτών στη δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φαλκίδευση εργασιακών δικαιωμάτων. Αντί να απολύονται οι λειτουργοί της υγείας, ας απολύσουμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό με τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του λαού. Είναι επικίνδυνοι. Πρέπει να φύγουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΙΝΤΕΟ star