​Ρεπορτάζ: Άννα Σταματιάδου

Γουρουνάκια και στάμνες «θυσιάζονται» για τα ψώνια μιας ημέρας ακόμη και στις πλούσιες γειτονιές των Βορείων Προαστίων… Οι παιδικοί και αναμνηστικοί από βαφτίσια και γενέθλια κουμπαράδες, που άλλοτε γέμιζαν με τα “περιφρονημένα” ψιλά, «μετακόμισαν» ξαφνικά από τα χαμηλά ράφια και τα υπνοδωμάτια σε σημεία «κλειδιά» και έγιναν κανονικοί «πρωταγωνιστές» στα σπίτια της Κηφισιάς.

Μια εικόνα που ��λέπουν σε επανάληψη τελευταία οι περιπτεράδες και οι ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ και ψιλικών των Βορείων Προαστίων εκτός από μεγάλη εντύπωση τους έχει προκαλέσει και μεγάλο προβληματισμό... Όπως λένε στο star.gr, καθημερινά άνθρωποι όλων των ηλικιών προσέρχονται στα μαγαζιά τους με χούφτες γεμάτες 5λεπτα, 10λεπτα, 20λεπτα και 50λεπτα για να αγοράσουν προϊόντα πρώτης ανάγκης και όχι μόνο!!!!

Γονείς, παιδιά, φοιτητές και γεροντοκόρες , εργένηδες και ηλικιωμένοι μετρούν μας λένε, 5-5 και 10-10 τα ψιλά πλάι στις ταμειακές μηχανές των ψιλικατζίδικών προκειμένου να ψωνίσουν κάτι, είτε για να «χορτάσουν» την πείνα τους, είτε για να «γλυκάνουν» τα βάσανα τους!

Σοκολάτες, πατατάκια, αναψυκτικά, τσιγάρα, εφημερίδες, περιοδικά , κάρτες κινητών αλλά και μακαρόνια, μπύρες και χαρτιά υγείας έπαψαν, σύμφωνα με τους ψιλικατζήδες, να αποκτιούνται με την ευκολία του παρελθόντος και πλέον αποκτώνται κερματάκι κερματάκι.

Η εικόνα λένε γίνεται ακόμη πιο θλιβερή, όταν βλέπεις κ��υστουμαρισμένους κυρίους, υπερβολικά περιποιημένες γυναίκες ή αλλοδαπές οικιακές βοηθούς να κατεβαίνουν από χλιδάτα αυτοκίνητα χιλιάδων ευρώ με ψιλά στα χέρια για να αγοράσουν τρόφιμα, σνακ και εφημερίδες με .... κουπόνια!!!

Ένας πάππου προς πάππου Κηφισιώτης ψιλικατζής μας άνοιξε την καρδιά του και το... ταμείο του και ιδού:

ena.jpgDIA.jpg

«Στα δώδεκα χρόνια που έχω το συγκεκριμένο μαγαζί, πρώτη φορά φέτος είδα τους πελάτες μου να συναλλάσσονται τόσο έντονα με 5λεπτα,10λεπτα και 20λεπτα. Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχει πελάτης που μέχρι πέρυσι μου άφηνε τουλάχιστον 10 ευρώ την ημέρα και τους τελευταίους μήνες τον βλέπω να μετρά προβληματισμένος τα ψιλά του για να πάρει ένα πακέτο τσιγάρα» εξομολογείται ο Χ.Α χωρίς να διστάζει να κρύψει την ανησυχία του για το μέλλον της επιχείρησης του αλλά και της χώρας

«Καθημερινά, έρχονται άνθρωποι που τους γνωρίζω πολλά χρόνια και μου αφήνουν χούφτες με ψιλά είτε για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης και ψιλικά είτε για να τους κάνω χοντρά.... Πολλές φορές αισθάνομαι σαν να δουλεύω σε ταμείο τράπεζας, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που μπαίνουν στο μαγαζί μου απλά για να μου ξεφορτωθούν τα κέρματα τους!» λέει με παράπονο ο Χ.Α, κοιτώντας με απογοήτευση το ταμείο του.

Το ΣΟΚ συνεχίζεται όταν με απόγνωση μας ανοίγει το τεφτέρι του με τα βερεσέδια...

«Για να μην χάσω την πελατεία μου, αναγκάζομαι να γεμίζω με ...υπόλοιπα το βιβλιαράκι μου. Αν και το μαγαζί μου είναι μικρό, τα ποσά που έχω να παίρνω από κάποιους πελάτες΄μου είναι μεγάλα.... Δεν μπορώ να βάλω το μαχαίρι στο λαιμό στους πελάτες μου, ειμαστε μια γειτονιά και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια... Δεν μπορώ να κλείσω την πόρτα μου σε κανένα, θα παλέψω μέχρι τέλους» συνεχίζει ο ιδιοκτήτης του ψιλικατζίδικου της Κηφισιάς, διευκρινίζοντας τις δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετωπίζει με τους προμηθευτές των μεγάλων αλυσίδων!

«Δυστυχώς δεν μπορώ να αγοράσω και εγώ βερεσέ από τις μεγάλες εταιρίες, οι οποίες πολλές φορές μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, αγνοώντας τα προβλήματα που έχει επιφέρει σε όλους μας η οικονομική κρίση» καταλήγει ο Χ.A

Και αν όλα αυτά διαδραματίζονται στα σοκάκια με τις βιτρίνες του Armani, του Gucci και της Louis Vuitton, φανταστείτε τι μπορεί να συμβαίνει στις παραδοσιακά φτωχές γειτονιές της πρωτεύουσας και της επαρχίας… Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση που μας δείχνει πως μόνο success δεν είναι το story ……!!!!