Στην ανάγκη να αποφθεχθούν νέα μέτρα λιτότητας καθώς θα ήταν επικίνδυνη για το ίδιο το πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη στο CNBC.

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η προσαρμογή μέχρι τώρα ήταν τόσο τεράστια που δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η Κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη διορθωτικών μέτρων που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, τα οποία είναι πρόθυμη να λάβει, άλλα όχι μέτρα λιτότητας.

«Για αυτό αργούμε τόσο πολύ να καταλήξουμε τώρα σε αυτή την αναθεώρηση. Είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να τεθούν σε λειτουργία οι αυτόματοι σταθεροποιητές» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πρσοχέδιο προϋπολογισμού με στόχους και πρόσθεσε: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε αυτούς τους στόχους βιώσιμους και αξιόπιστους».

Όσον αφορά την δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως έχουμε καλύψει το 80% της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής: «Έτσι το 20% που απομένει, δεν συνιστά τη στιγμή που θα τεθε�� εν κινδύνω η κυβέρνηση. Είμαστε έξυπνοι άνθρωποι. Τώρα, που είμαστε κοντά στο τέλος δεν θα καταστρέψουμε ότι έχουμε επιτύχει έως τώρα».

Τέλος, για ακόμη μία φορά μίλησε για τεράστιο επίτευγμα της Ελλάδας όσον αφορά το πλεόνασμα, εξομολογούμενος ότι δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος: «Αυτό που μπορώ τώρα να πω είναι ότι έχουμε εξαλείψει τα αίτια της κρίσης. Η ύφεση είναι πολύ ηπιότερη, από ό,τι πιστεύαμε και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κανείς δεν το περίμενε αυτό πέρυσι. Ούτε εγώ».

BINTEO STAR