Το νέο σχέδιο προβλέπει διπλό φόρο σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 με κερασάκι στην τούρτα παράλληλη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%-5% (από 8% και 10% ανάλογα με την αξία, που ισχύει σήμερα).

Το πρώτο χτύπημα, θα έρθει για κάθε ακίνητο με φόρο από το πρώτο τετραγωνικό κατά τα πρότυπα του ΕΝΦΑ με συντελεστές όμως σαφώς μειωμένους σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση.Ο φόρος θα βαπτισθεί διαφορετικά. Ισως ΦΑΚ..., δηλαδή Φόρος Ακινήτων.

Ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων, πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων συγκαταλέγονται στους κερδισμένους αν και συνολικά ο νέος βασικός φόρος θα είναι ελαφρύτερος (από τον ΕΝΦΑ).

Το δεύτερο χτύπημα θα αφορά μόνο όσους έχουν ακίνητη περιουσία -χωρίς να υπολογίζονται τα αγροτεμάχια- άνω των 300.000 ευρώ, αν και ήδη υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση του αφορολογήτου ορίου, με κλιμακωτούς συντελεστές στα πρότυπα του ΦΑΠ (που ισχύει και σήμερα με αφορολόγητο 200.000 ευρώ και συντελεστές από 0,2% έως και 1%).

Ο νέος ΦΑΠ θα εισφέρει έσοδα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ο τελικός λογαριασμός των βεβαιωθέντων εσόδων χαμηλώνει στα 3,4 δισ, ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ και στο ταμείο εκτιμάται πως θα μπουν κοντά στα 2,7-2,8 δισ, ευρώ.

Στο δίπτυχο των νέων φόρων ακινήτων, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μην έχει την παραμικρή εμπλοκή στην είσπραξη η ΔΕΗ ώστε να εξαλειφθούν και εντυπώσεις και ενδεχόμενα νέα προβλήματα συνταγματικότητας.

Θα υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές από το φόρο για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, καθώς και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.