του Γιάννη Ευσταθίου

Αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί ο αριθμός των υπό απόλυση εργαζομένων, αλλά και εκείνων που θα περιληφθούν στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, οι σχετικοί κατάλογοι πρέπει να είναι έτοιμοι ως τα τέλη του χρόνου και οι συναρμόδιοι υπουργοί σπεύδουν να προλάβουν. Αναζητούν χίλιους εξακόσιους εβδομήντα εργαζόμενους, για να κλείσει ο κατάλογος όσων –σύμφωνα με το μνημόνιο- πρέπει να απολυθούν από το Δημόσιο ως τις 31 Δεκεμβρίου. Ηδη στη λίστα περιλαμβάνονται 2000 εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ και 330 επίορκοι και κοπανατζήδες. Η τρόικα απορρίπτει κατηγορηματικά την κυβερνητική πρόταση να προστεθούν περί τους χίλιους απασχολούμενους στην αμυντική βιομηχανία, αφού αυτή θα ιδιωτικοποιηθεί, ενώ η Αυτοδιοίκηση παραμένει η βασική δεξαμενή για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 4000 που θα βρεθούν στο δρόμο.

Η κυβέρνηση ήδη ξεψαχνίζει τα πιστοποιητικά 9000 επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ, με την ελπίδα να βρει κάποιους με πλαστά, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα. Ενώ προσπαθεί να πείσει την τρόϊκα, να δεχθεί να συμπεριληφθούν στους υπό απόλυση, περίπου 6000 συμβασιούχοι που παραμένουν στη δουλειά τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, καθώς θεωρεί ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα τους στείλουν οριστικά εκτός Δημοσίου. Οι τροϊκανοί όμως το αρνούνται κατηγορηματικά, καθώς θεωρούν πως ούτε ο χρόνος επαρκεί, ούτε μπορεί κάποιος να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Εναλλακτικά η κυβέρνηση βλέπει προς την πλευρά κυρίως της Αυτοδιοίκησης, κάτι που συνάντησε την αντίδραση του δήμαρχου Αθηναίων. Ομως η αξιολόγηση των φορέων που οι ίδιοι οι δήμαρχοι είχαν δεσμευτεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως την 1η Νοεμβρίου, έχει ήδη καθυστερήσει. Αύριο το πρωΐ θα έχουν σύσκεψη για το θέμα αυτό, οι υπουργοί κύριοι Μιχελάκης, Μητσοτάκης, Γρηγοράκος και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ.

Παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών μιλώντας στο STAR, διέψευδαν διάφορα σενάρια για κατάργηση κλάδων εργαζομένων, όπως οι απασχολούμενοι στη δημοτική καθαριότητα. Αφηναν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν συγκεκριμένοι ��ορείς, όπως το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παλαιότερα είχαν υπάρξει σκέψεις για κατάργηση της δημοτικής ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης του δήμου Θεσσαλονίκης “TV 100”. Οπως έλεγαν: «Επουδενί δεν θα γίνουν οριζόντιες ή στοχευμένες απολύσεις. Αν χρειαστεί, μετά την αξιολόγηση, θα κριθεί τι θα γίνει, από την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα κάθε νομικού προσώπου».

Ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στο ΣΤΑΡ και την εκπομπή LIVE U, αναρωτήθηκε τι απέγινε η έκθεση που είχε ετοιμάσει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τους οργανισμούς που πρέπει να καταργηθούν. Και αποκάλυψε ότι το σχετικό στικάκι που είχε παραδώσει στον πρώην υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Κυρ��άκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως έχει ζητήσει από την τρόικα αναβολή μέχρι και τρεις μήνες για να ετοιμάσει η Αθήνα απολύσεις και κινητικότητα.