Σε συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν καταλήξει ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΤΑΡ οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και του Αναπληρωτή Λεωνίδα Γρηγοράκου και στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου.

Με το νέο σύστημα οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο ενώ σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο θα είναι όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες με το νέο σχέδιο το πλαφόν για εκλογή θα εί��αι 5%. Θα δίδεται μπόνους στην εκλογή συμβούλων για τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων ώστε να μπορούν να εντάσσονται σε ένα και μόνο ψηφοδέλτιο.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως δέχεται ισχυρές πιέσεις από εκλεγμένους δημάρχους και ζητά να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και από τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή με πολιτικά ενισχυμένη πλειοψηφία ώστε να ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου.