Την ώρα που ο Άρειος Πάγος εισάγει προς συζήτηση για αναίρεση, δηλαδή θέτει υπό αμφισβήτηση, το βούλευμα παραπομπής 14 ατόμων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η εισαγγελία ξεκινά μια αντίστροφη έρευνα, αυτή τη φορά ουσιαστικά σε βάρος του δημοσίου και των ενεργειών του μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Έτσι με βάσει ανώνυμη αναφορά που στάλθηκε στον Άρειο Πάγο από κάποιους που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (σ.σ μέλη του είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση) διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον αντιεισαγγελέα του Αρε��ου Πάγου Νίκο Παντελή, για να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες του δημοσίου προκάλεσαν οικονομική ζημία όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της αναφοράς.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι το 2011 η Ι��ρά Μονή Βατοπεδίου πρότεινε στο ελληνικό δημόσιο να συμβιβαστούν, δηλαδή να ανταλλάξουν εκ νέου τα επίμαχα ακίνητα. Δηλαδή να επιστρέψει στην κυριότητα της Μονής η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις και το δημόσιο να πάρει πίσω τα αποκαλούμενα «ακίνητα φιλέτα». Όμως, παρά τη θετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ, το υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο, κατά κάποιους δεν απάντησε κατά άλλους αρνήθηκε έχοντας ως νομική βάση τον ισχυρισμό ότι «η λίμνη δεν ανήκει στη Μονή».

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι ενδεχομένως έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας καθώς προτιμήθηκε η δικαστική οδός έναντι της ανταλλαγής με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στο δημόσιο. Ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ Ν. Παντελής διαβίβασε την καταγγελία στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα.