«Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη χώρα» χαρακτηρίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο (Ιανο��άριος-Οκτώβριος), και μάλιστα (και) με τη σφραγίδα της τρόικας.

Το πλεόνασμα αυτό αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ (την ώρα που το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ), ενώ από τα 2,6 δισ. ευρώ, το 1,5 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- «καθίσταται εφικτός ο στόχος του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, εφέτος, 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Στατιστικά Πρότυπα, και 345 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».

Μάλιστα, ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές και σε αυτές «συμφωνεί και η τρόικα», ενώ υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν στα 8,7 δισ. ευρώ!

Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, διαμορφώθηκαν στα 35,6 δισ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ ή 0,7% υψηλότερα από το στόχο καθώς τον μήνα Οκτώβριο, τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 660 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από 451 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 46,2%.

Τέλος, οι επιστροφές φόρων υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ το δεκάμηνο, με τον Οκτώβριο να διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ( 558 εκατ. ευρώ, έναντι 251 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα).

ΒΙΝΤΕΟ STAR