Ένα από τα πιο δύσκολα « παζάρια» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι οι 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση θεωρεί ανέφικτο το στόχο και ζητά να μεταφερθούν οι 2.000 απολύσεις (πέρα δηλαδή από εκείνες των εργαζομένων στην ΕΡΤ) το Μάρτιο, να γίνουν δηλαδή μαζί με τις 3.000 που προγραμματίζονται το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα παράτασης σε αυτό το μείζον θέμα των απολύσεων που προβλέπονται από το Μνημόνιο είναι πλέον ανοιχτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι που κινδυνεύουν με απόλυση είναι όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο. Δεν θα ενταχθούν σε κάποια υπηρεσία στο πλαίσιο της κινητικότητας και έτσι, οκτώ μήνες μετά την ημέρα που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπει ο νόμος, θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. «Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει ξεκάθαρα προσηλωμένο στους στόχους του και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Εάν φτάσουμε μέσα Δεκεμβρίου και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιοι θα αποτελέσουν πηγές υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τότε μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί έξτρα χρόνος για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης» τόνισαν πηγές προσκείμενες στον κ. Μητσοτάκη.


Η Τρόικα δεν αναγνωρίζει ως απολύσεις τις αποχωρήσεις χιλιάδων συμβασιούχων, το προσωπικό των αμυντικών βιομηχανιών αλλά ούτε τους 500 "κοπανατζήδες".

Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Τρόικας για τρίμηνη παράταση, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών.

Νομικά πρόσωπα και εταιρείες των δήμων θα κλείσουν για να βρεθούν 2.000 υπάλληλοι προς απόλυση.