Η αναβολή του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόϊκα, αφήνει ανοιχτό το μέτωπο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον Αδωνι Γεωργιάδη για το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσ��ις από το χώρο της Υγείας, μέσα στο 2014, οπόταν –σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις- πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, άλλες 11000 εργαζόμενοι (πέραν δηλαδή των 4000 που θα πρέπει να απολυθούν εφέτος…)

Τη διαβεβαίωση του ότι δε θα απολυθεί κανείς γιατρός από τον ΕΟΠΥΥ έδωσε ο υπουργός Υγείας στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε υποστηρίξει το αντίθετο σε συνέντευξή του στο MEGA το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε «ερμηνεύσει» τον κύριο Γεωργιάδη ότι «εννοούσε πως δεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών στον πρώτο ��ύκλο των 4000 απολύσεων που θα γίνουν ως τα τέλη του χρόνου». Όμως ο υπουργός Υγείας στη συνάντησή του με τον Ιατρικό Σύλλογο των διέψευσε κι επέμεινε πως στον τομέα που εποπτεύει δεν θα γίνουν απολύσεις. Κάτι για το οποίο άλλωστε μέχρι και πρόσφατα, ζητούσε από τους συνδικαλιστές, αν διαφωνούν μαζί του να βάλουν στοίχημα…

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδουν πάντως κατηγορηματικά ότι η τρόϊκα έχει ζητήσει από το υπουργείο συγκεκριμένες απολύσεις και απλώς πιέζει για την εφαρμογή των αριθμητικών στοιχείων που προβλέπονται στο μνημόνιο, την εφαρμογή του οποίου έχει κληρονομήσει ως υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως γράφει το iatropedia.gr, μία λύση που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι να μην ανανεώσει τις συμβάσεις γιατρών που σήμερα απασχολούνται στον ΕΟΠΥΥ με σύμβαση έργου. Άγνωστο όμως αν θα το δεχθεί η τρόικα καθώς και στο παρελθόν είχε τεθεί ανάλογο ζήτημα και είχε εκφράσει την άρνησή της.

Όλα πάντως θα γίνουν στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της δημιουργίας ενός νέου συστήματος όπου τις υπηρεσίες θα αγοράζει ο “νέος ΕΟΠΥΥ”. Έτσι θα μπούνε σε κινητικότητα τόσο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ όσο και οι εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι θα μετακινηθούν σε δομές του ΕΣΥ όπως Κέντρα Υγείας αλλά και σε νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες.