Ρεπορτάζ Γιάννης Ευσταθίου

Ένα πλούσιο παρασκήνιο κρύβει η ξαφνική αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το απόγευμα συνάντησης της τρόικα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη Μητσοτάκη, με δική της πρωτοβουλία.

Μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί νέο ραντεβού, καθώς αύριο η τρόϊκα θα επισκεφθεί δυο φορές το Γιάννη Στουρνάρα, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραστούν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωΐ, συνεργάτιδα των εκπροσώπων των δανειστών μας τηλεφώνησε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ζήτησε να αναβληθεί το ραντεβού που είχε προγραμματιστεί για 6 ώρες μετά, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνιζαν ότι η αναβολή δεν οφείλεται σε καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου, και πρόσθεταν χαρακτηριστικά ότι οι ίδιοι αναμένουν απάντηση από την τρόϊκα στο αίτημα για αναβολή 2 έως 3 μηνών σχετικά με τις απολύσεις και ειδικά το δεύτερο κύκλο της διαθεσιμότητας που πρέπει, βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου.

«Είναι η πρώτη φορά που δεν περιμένει η τρόϊκα απαντήσεις από εμάς, αλλά εμείς από τους τροϊκανούς», δήλωναν.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν ότι προφανώς η τρόϊκα ήθελε πρώτα να συζητήσει το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι και τις 5 το απόγευμα. Και αν υπάρξει συμφωνία, τότε οι τροϊκανοί θα μπορούσαν ίσως να εξετάσουν θετικά την πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη να συμπεριληφθούν περί τους χίλιους εργαζόμενους στην ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ ή τη ΛΑΡΚΟ στους 4000 συνολικά υπό απόλυση. Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απέδιδαν την ευθύνη για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, στον επικεφαλής των τροϊκανών.

Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι δαπάνες του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ ή 3,4%.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν στον STAR, ότι η Αθήνα δεν προβληματίζεται από την καθυστέρηση, διότι δεν αντιμετωπίζει άμεσες ταμειακές ανάγκες, ώστε να επείγεται για την καταβολή της δόσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Απεναντίας, η παράταση των διαπραγματεύσεων μπορεί και να διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο εσωτερικό μέτωπο, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο προϋπολογισμό.

Στο οικονομικό επιτελείο άλλωστε θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και με��ά τα Χριστούγεννα, με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνουν με νόημα: «Θα καταλήξουμε, αλλά όχι αύριο. Εχουμε και εμείς υπομονή».