Θετικά για το κόμμα τους αποτιμούν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα πολιτικά αποτελέσματα της πρότασης δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας.

Όπως υποστηρίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. μέρα με τη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία στην κοινωνία και σύντομα «η κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας σύντομα θα είναι και κοινοβουλευτική μειοψηφία».

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά που βουλευτής της συμπολίτευσης (η ανεξάρτητη μετά τη διαγραφή της βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη) εγκαταλείπει την κυβερνητική πλειοψηφία σε ψήφο εμπιστοσύνης και ότι κανείς από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας, όπως είχε διαρρεύσει από την κυβερνητική πλευρά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται και στο γεγονός η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον σε 154 βουλευτές, ενώ την περιμένουν κι άλλα κρίσιμα τεστ μέχρι το τέλος του χρόνου (όπως η ψήφιση του ενιαίου φόρου ακινήτων, οι πλειστηριασμοί, οι μειώσεις συντάξεων, οι απολύσεις και η ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους).

Στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ακόμη ότι αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή η πλήρης ένδεια επιχειρημάτων της κυβέρνησης και ότι «ο πρωθυπουργός εκχυδάισε τη συζήτηση, φανερώνοντ��ς τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει», συμπληρώνοντας ότι κατά τους ίδιους δεν υπάρχει μεταπολιτευτικά, προηγούμενο ανάλογης συμπεριφοράς πρωθυπουργού υπογραμμίζουν.

Για τις σχέσεις Σαμαρά - Βενιζέλου αναφέρουν ότι σε κανένα δεν προκαλεί πια εντύπωση η πλήρης ταύτιση πολιτικής, λόγου και ύφους των δύο ανδρών. «Μαζί κυβερνούν, τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν, μαζί κατεδαφίζουν την κοινωνία, μαζί θα καταρρεύσουν» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το συμπέρασμα κατά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι η πρόταση δυσπιστίας «επανέφερε την πραγματική ατζέντα στο προσκήνιο, βάζοντας τέλος στα επικοινωνιακά σόου και στα ψεύτικα αντάρτικα και δημιούργησε ένα ακόμη ρήγμα, μία νέα απώλεια, στην κυβερνητική πλειοψηφία».