Οι νέες λίστες διαθεσιμότητας «κλειδώνουν» σήμερα στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν δώσει τα χέρια όσον αφορά το α’ κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, και στο προσκήνιο έρχονται το δεύτερο κύμα αλλά οι απολύσεις από το Δημόσιο.

Όσον αφορά τις απολύσεις, δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά τους αριθμητικούς στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Δηλαδή πρέπει μέχρι το 2013 να έχουν φύγει από το Δημόσιο 4000 δημόσιοι υπάλληλοι (2000 υπάλληλοι από την ΕΡΤ), ενώ μέχρι το τέλος του 2014 την πόρτα της εξόδου θα πρέπει να έχουν δει επιπλέον 11000 άνθρωποι.

Για τον στόχο του 2013, παρά τις αρχικές ενστάσεις, η τρόικα αποδέχεται τελικά τις 2000 απολύσεις στην ΕΡΤ, με τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν παράλληλα τον κ.Τόσμσεν πως ο νέος αριθμός εργαζομένων στην ΝΕΡΙΤ δεν θα υπερβαίνει τους 660.

Όσον αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί πως από αυτή την δεξαμενή μπορούν να προκύψουν 1000 απολύσεις .

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα επανέλθει στο αίτημά του για παράταση για το β’ κύμα διαθεσιμότητας, θεωρώντας πως θα είναι πολύ δύσκολη η ολοκλήρωση του ως το τέλος του έτους.