​Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής ανέβηκε στο βήμα της βουλής, ο υπουργός Οικονομικώ�� Γ.Στουρνάρας για να μιλήσει για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.O κ.Στουρνάρας έκανε λόγο «για απαξίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε υπόψη του πως βρεθήκαμε στη χειρότερη κρίση από το 1929 και σταθήκαμε στα πόδια μας.

Επιπλέον ο κ. Στουρνάρας έκανε ��ναν απολογισμό της οικονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση έχουν γίνει τεράστια βήματα. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα ελλείμματα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, ενώ όπως τόνισε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια η Ελλάδα έχει αρνητικό πληθωρισμό και μάλιστα τον μικρότερο στην ευρωζώνη.

Χαρακτήρισε «έκπληξη» το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ωστόσο όπως τόνισε ο κ.Στουρνάρας, ο ίδιος το είχε ήδη προβλέψει από τον προηγούμενο Ιανουάριο, ενώ μιλώντας για το ελληνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, είπε πως είναι ένα "φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής" .

«Σταθήκαμε όρθιοι παρά την κρίση. Οι προβλέψεις μας είναι απόλυτα ρεαλιστικές και το αναγνωρίζουν οι διεθνείς αγορές» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

«Με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων αναζητούμε την βέλτιστη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης» τό��ισε ο κ.Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα έρθουν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχουν αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όσοι ήταν στο απυρόβλητο ελέγχονται και θα ελεγχθούν εντατικότερα στο μέλλον.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το υπολειπόμενο 20% της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016 θα γίνει μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας, του περιορισμού των δαπανών και στοχευμένων μεταρρυθμίσεων. Προανήγγειλε, δε, την παρουσίαση αναπτυξιακού εξωστρεφούς προτύπου.

Τα αποτελέσματα, είπε, δίνουν τη δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης, ενώ σημείωσε πως οι απειλές προς τους επενδυτές δεν συμβαδίζουν με την πολιτική παραμονής στην Ευρωζώνης, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο τον κ. Τσίπρας σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί αναγκαιότητας παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας είπε με νόημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πως χαίρεται που επιτέλους ο κ.Τσίπρας υιοθέτησε σχέδιο παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.
BINTEO STAR