​Νέο ραντεβού θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και η τρόικα την ερχόμενη Τρίτη, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί με βεβαιότητα αν θα επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά στο ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Όπως αναλυτικά γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, η συνάντηση διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες και σε αυτή καταβλήθηκαν προσπάθειες για να περιοριστεί η διαφορά των δύο πλευρών όσον αφορά στα πρόσθετα μέτρα για το 2014. Στο δεύτερο αυτό ραντεβού τρόικας – Στουρνάρα στο τραπέζι έπεσαν όλα τα θέματα –αγκάθια. Ειδικότερα,τέθηκαν επί ��άπητος ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαθρωτικές παρεμβάσεις ,οι πλειστηριασμοί, οι επαγγελματικές μισθώσεις, τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

Πρώτον να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014

Και δεύτερον να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Χαλαρά "το πάει" η τρόικα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παράγοντας που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις δηλώνει ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Ν��εμβρίου.

Φορολογικό - ασφαλιστικά ταμεία τα μεγάλα «αγκάθια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά τα προσδιορίζει σε 500-700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και σε ουδεμία περίπτωση δέχεται τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Στον Μητσοτάκη αύριο η τρόικα

Υπενθυμίζουμε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα μεταβούν αύριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο β' κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, τον τομέα της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης θα συζητηθεί εάν θα προσμετρηθούν στους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, που θα απολυθούν το 2013, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, έπειτα από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η τρόικα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα της κυβέρνησης, να μετατεθεί κατά 2-3 μήνες το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας (με, επίσης, 12.500 υπαλλήλους), καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωσή του έως το τέλος Δεκεμβρίου.

ΒΙΝΤΕΟ STAR