​​Για το 2016 αναβάλλεται η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές, η οποία βάσει του μνημονίου προβλεπόταν να γίνει το 2012, σύμφωνα με απάντηση του αντι��ροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν σε ερώτηση του προέδρου της Δράσης και ευρωβουλευτή της Ομάδας «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη», Θόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απάντηση του κ. Ρεν υπήρξε η εξής:

«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016».

Σχολιάζοντας την απάντηση αυτή ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει: «η αναβολή της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής γίνεται καθαρά με εισπρακτικές επιδιώξεις και αποδεικνύει δυστυχώς ότι τόσο η ελληνική πλευρά, που προφανώς έχει συμφωνήσει με την απόφαση αυτή, όσο και η ευρωπαϊκή, αδιαφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές όταν θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα φόρους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την πιο ακραία, παράλογη και παράνομη φορολογία, όπως είναι η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας. Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι οι «αντικειμενικές» αξίες –επί των οποίων θα στηριχθεί ο νέος νόμος ακινήτων, αλλά και οι άλλοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Όταν η φορολογία εφαρμόζεται επί δήθεν 'αντικειμενικών' αξιών που είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες από τις πραγματικές, τότε στην ουσία φορολογείται περιουσία που κατά το ήμισυ ή κατά τα δύο τρίτα δεν υπάρχει. Η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας απαγορεύεται από το Σύνταγμα και καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Μόνη δυνατότητα αντίδρασης στην ακραία αυτή αδικία και παρανομία είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, στην οποία θα προχωρήσει η Δράση και η μαζική κινητοποίηση των πολιτών για να ανατραπεί αυτή η ακραία πολιτική».