Μπορεί η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όμως φαίνεται ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού η τρόικα απαιτεί νέο ψαλίδι στις συντάξεις για να καλυφθεί η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για τη λήψη νέων μέτρων που θα ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι τα μέτρα του μίνι ασφαλιστικού θα φέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία έσοδα που θα κυμαίνονται από 250 – 300 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, υπολογίζ��υν ότι το δημοσιονομικό κενό μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία για το 2014 θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ζητούν νέες περικοπές συντάξεων.

Αγκάθι στο ασφαλιστικό θεωρείται το σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας για το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο κοστολογεί στα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο η τρόικα το ρίχνει στα 250 εκατ. ευρώ, εκφράζοντας έντονες ενστάσεις για τις χρονοβόρες διαδικασίες που θα εφαρμοστούν και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Επίσης η τρόικα δεν πήρε ζεστά την ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία, ενώ ένα ακόμα αγκάθι είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δέκα μονάδες μέσα στο 2014 στα πρώην ευγενή ταμεία. Η τρόικα θεωρεί αναπόφευκτη και αδιαπραγμάτευτη τη μείωση των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων και ζητούν ψαλίδι ύψους 2% - 3%.