Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Η συνάντηση της τρόικας και του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 μέσα σε αρκετό καλό κλίμα, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, ωστόσο οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Δευτέρα, με πολλά θέματα αγκάθια να παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και ο Κυρ.Μητσοτάκης "έδωσαν τα χέρια" όσον αφορά το α’ κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι έχει «κλείσει η υπόθεση του πρώτου κύκλου» της διαθεσιμότητας, που περιλαμβάνει και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, παρά τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, τις προσφυγές στη δικαιοσύνη και τις καθυστερήσεις στη σύνταξη της λίστας.

Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τους κυρίους Τόμσεν, Μαζουχ και Μορς για την πορεία τη�� αξιολόγησης στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε στους τροικανούς πως μέχρι τώρα έχουν αξιολογηθεί 410.000 υπάλληλοι έναντι του στόχου να έχουν αξιολογηθεί 400.000 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παρά τις αρχικές ενστάσεις, η τρόικα αποδέχεται τελικά τις 2000 απολύσεις στην ΕΡΤ, με τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν παράλληλα τον κ.Τόσμσεν πως ο νέος αριθμός εργαζομένων στην ΝΕΡΙΤ δεν θα υπερβαίνει τους 660.

Όσον αφορά τις απολύσεις, δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά τους αριθμητικούς στόχους και τα χρονοδιαγράμματα . Δηλαδή πρέπει μέχρι το 2013 να έχουν φύγει από το Δημόσιο 4000 δημόσιοι υπάλληλοι (2000 υπάλληλοι από την ΕΡΤ), ενώ μέχρι το τέλος του 2014 την πόρτα της εξόδου θα πρέπει να έχουν δει επιπλέον 11000 άνθρωποι.

Αν και η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταγραφούν στις 4.000 απολύσεις του 2013 οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, υπάλληλοι από την αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ, οι επίορκοι, οι συμβασιούχοι των «προσωρινών διαταγών». Όμως, είναι αβέβαιες οι εξελίξεις, καθώς η τρόικα δεν φαίνεται, διατεθειμένη να αποδεχθεί να προσμετρηθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις στον κατάλογο των προς απόλυση. Πιο συγκεκριμένα, οι τροικανοί δεν απάντησαν στο ελληνικό αίτημα να συμπεριληφθούν στους 4000 εργαζόμενους που θα φύγουν από το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και το ζήτημα με τις χιλιάδες υποθέσεις συμβασιούχων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα στην αριθμητική των απολύσεων, σημειώνοντας ότι 2.730 έχουν βρεθεί - 2.000 πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, 500 που έφυγαν για λόγους υγείας και 230 που αποχώρησαν αναγκαστικά λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων («επίορκοι»). Λείπουν, λέει, 1.270.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στους συνομιλητές του, ότι θα πρέπει να προσμετρηθούν στις «αναγκαστικές αποχωρήσεις» και οι περίπου 6000 εργαζόμενοι των οποίων τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν στο star.gr, εκτιμάται ότι εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 6.000 υποθέσεις, ενώ όσοι από τους συμβασιούχους δεν δικαιωθούν –εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 5.000– θα τεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου. Συνδικαλιστικές πηγές από την άλλη τονίζουν ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των συμβασιούχων, οι υποθέσεις των οποίων εκκρεμούν δεν ξεπερνά τους 3800!

Όσον αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες, ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί πως από αυτή την δεξαμενή μπορούν να προκύψουν 1000 απολύσεις .

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε το αίτημα του για παράταση όσον αφορά το β’ κύμα διαθεσιμότητας των 12500 υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση από την τρόικα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός ξεκαθάρισε στην τρόικα πως είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί το β κύμα ως το τέλος του έτους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ανά χείρας ένα προσχέ��ιο για το «δεύτερο κύμα», στο οποίο περιγράφονται οι δεξαμενές από όπου θα αντληθούν οι επόμενοι «διαθέσιμοι».

Τέλος, ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε στην τρόικα πως το υπουργείο του δίνει βάση στην επίτευξη ποιοτικών στόχων και κυρίως στην μείωση των διοικητικών βαρών μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, γεγονός που θα βοηθήσει όπως λένε στην λιγότερη διαφθορά και γραφειοκρατία .