Την πρώτη απάντηση στην πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησης που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σήμερα το βράδυ στον σύλλογο αποφοίτων Χάρβαρντ.

«Εμείς απαντάμε στις «μομφές» και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις «μομφές» από τα υπολείμματα του παρελθόντος. Επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον Ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτίριο. Περάσαμε πολλά δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα. Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε. Ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Ο λαός απαιτεί να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πνεύμα επίσης ανέφερε:

«Αυτό το άλμα προς τα μπρος κάποιοι δεν το θέλουν. Κάποιοι προσπαθούν να το εμποδίσουν. Για κάποιους είναι «μομφή» να πιστεύεις στην Ελλάδα. Είναι «μομφή» να πιστεύεις σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι «μομφή» να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι «μομφή» να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια. Είναι «μομφή» να πιστεύεις στη νομιμότητα. Είναι «μομφή» να αποκαθιστάς τη νομιμότητα. Είναι «μομφή» να αντιστέκεσαι στις ακρότητες και τις παρανομίες».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε επίσης για το κομμάτι της κοινωνίας που έχασε την εμπιστοσύνη του στη δημοκρατία και στράφηκε σε ακρότητες. «Αυτούς πρέπει να έχουμε στο νου μας. Όλους αυτούς, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, που υπέκυψαν στον πειρασμό της ακραίας ρητορείας και του λαϊκισμού» επισήμανε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «όποιος υποκύπτει στον πειρασμό του λαϊκισμού και της ακρότητας, όποιος καλύπτει ή όποιος χαϊδεύει ακραίους, θα ξέρει ότι η κοινωνία θα τον απομονώσει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στον στόχο της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές. «Για να αντιμετωπίζουμε « φυσιολογικά», όχι με διαρκείς δύσκολες διαπραγματεύσεις, την εξυπηρέτηση χρέους, τόκων και χρεολυσίων που πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο. Κι αυτό επίσης δεν είναι μακριά. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά, το 2014. Ήδη μάλιστα, τα περιβόητα spreads βρίσκονται πιο κάτω απ’ ό,τι ήταν στις 20 Απριλίου του 2010, όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο».

Κατά τον κ. Σαμαρά είναι εφικ��ός και ο στόχος για έξοδο από το μνημόνιο. «Το τελευταίο βήμα είναι όταν η Ελλάδα θα έχει επιτύχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε τα πλεονάσματά της να καλύπτουν πλήρως και τα τρέχοντα έξοδά της και τις δανειακές υποχρεώσεις της και να ’χει και περίσσευμα για να μειώνει τα χρέη της. Αλλά και για να καλύπτει τις αδικίες που έγιναν. Για να διαφυλαχτεί μακροπρόθεσμα πια η κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι το τελικό βήμα απελευθέρωσης της χώρας από τα δεσμά του Μνημονίου και οριστικής εξόδου από την κρίση. Κι αυτό πια είναι δρομολογημένο».