Πρώτη ανάρτηση 17.37


Πρόταση μομφής ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι καταθέτει στη Βουλή κατά της κυβέρνησης ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας!

Με αφορμή το ζήτημα της ΕΡΤ ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή».

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η πρόταση μομφής - ή δυσπιστίας όπως επισήμως λέγεται - πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

"Σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή την σημερινή αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής"αναφέρεται στην πρόταση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά από δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία όμως δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Τελικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποφασίσθηκε η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως μόλις συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι η Ολομέλεια.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψηφισάντων.

Νέα πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογεγραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).


Α. Τσίπρας: η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της πλήρους υποταγής στην τρόικα

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη υποταγή στην τρόικα.

«Έχουν περάσει 15 μήνες μετά την ετυμηγορία του λαού που έδωσε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης και είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να αξιοποιήσει την λαϊκή εντολή και να επαναδιαπραγματευθεί, να χαράξει στρατηγική εξόδου προκειμένου να συγκρατήσει την οικονομική κατάρρευση, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση εκατομμυρίων συμπολιτών μας».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πλήρους επιταγής στις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της τρόικας.

«Ακόμη και όταν οι εταίροι παραδέχθηκαν την λάθος συνταγή, η κυβέρνηση έλεγε για success story» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε στο ίδιο πνεύμα ότι «ακόμη και όταν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είπαν για διαγραφή χρέους, η κυβέρνηση σιώπησε. Ακόμη και όταν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε εξεταστική, η κυβέρνηση συγκάλυπτε την αποτυχία των επιλογών της».

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «Σ’ αυτές τις επιλογές δεν έχετε κανένα λαϊκό έρεισμα, καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Μόνος σας σύμμαχος είναι μία μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κ. Μητσοτάκης: δώσατε μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι η πλειοψηφία είναι ισχυρή

«Δώσατε μία μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής» απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.