Φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ διαπίστωσε το ΣΔΟΕ μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Ρούλα Κουράκου κατόπιν εντολής της Επίκουρης Εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου.

Η εισαγγελέας μελέτησε το πόρισμα και κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος ενώ κατά της συζύγου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1,333 εκ. ευρώ που εντοπίστηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Αν και το ποσό της φοροδιαφυγής είναι πολύ υψηλό, δεν ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον πρώην υπουργό καθώς ��ύμφωνα με τον σχετικό νόμο θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ενώ ο κ. Παπαντωνίου απέκρυβε –σύμφωνα με το πόρισμα- κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ.

Για να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ, όπου έχει αποσταλεί ο σχετικός φάκελος της δικογραφίας για να βεβαιωθούν οι φόροι και να κληθούν ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Ο έλεγχος στον πρώην υπουργό, πάντως, έδειξε ότι ζούσε ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα από όσα έβγαζε. Οι πηγές αυτών των εσόδων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες αλλά επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η έρευνα για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός συνεχίζ��ται.