Πρώτη δημοσίευση: 06/11/13, 23:54

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αναμένεται να τεθεί από την τρόικα στη συνάντηση που οι εκπρόσωποί της θα έχουν το πρωί της Πέμπτης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το υπουργείο σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς θα υποστηρίξει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι αν και ο κ. Χατζηδάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει ο «νόμος Κατσέλη» καθώς και ο μεταγενέστερος «νόμος 4161» για τους ενήμερους δανειολήπτες, μέσω των οποίων προστατεύονται όσοι έχουν χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα, παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το κράτος να παρέχει προστασία σε κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.
Αυτό σημαίνει ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, όπως εκτιμά το υπουργείο, θα πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν και δεν πληρώνουν.

«Κόκκινα» δάνεια και «συνεργάσιμοι δανειολήπτες»

Στο μεταξύ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει λάβει η τρόικα και το σχέδιο του υπουργείου για τους δανειολήπτες, μέσω του οποίου επιδιώκεται να μην υπάρξει ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.

Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο καθορίζονται δύο βασικοί όροι στην καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης».
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το πλέγμα αυτών των δράσεων, οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωτικές για κανένα από τα μέρη (τράπεζες, δανειολήπτες), θα αποτελέσουν ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας για μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς και την καταναλωτική πίστη, οι επαγγελματικές μισθώσεις είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται ότι έχει τεθεί υπόψη της τρόικας πρόταση η οποία προβλέπει τη διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλιές συμβάσεις έως τη λήξη τους και τριετή περίοδο συμβολα