Κόντρα για τον εκλογικό νόμο, την απλή αναλογική και την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών υπήρξε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσιο διοίκηση.

«Καλωσορίζουμε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι θετικό που έστω και τώρα θυμήθηκε μια θεμελιώδη προγραμματική της δέσμευση, της οποίας όμως την επιβολή δεν προέβαλε με σοβαρές αξιώσεις τότε που ήταν ισχυρή, όταν δηλαδή σχηματιζόταν η τρικομματική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012», ανέφερε αιχμηρά για τη ΔΗΜΑΡ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος μίλησε για «υστεροβουλία» εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστι��ά καλείται – σύμφωνα με τον ίδιο - να απεμπολήσει την προοπτική της αυτοδυναμίας του.

«Είμαστε υπέρ της πλήρους και ανόθευτης απλής αναλογικής που δεν δέχεται όρια εισόδου στη Βουλή ούτε εφαρμόζεται σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπου διάφοροι λόγοι σχετικοποιούν την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Και ασφαλώς υποσχόμαστε ότι θα συνηγορήσουμε στο μέλλον σε κάθε τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση» πρόσθεσε.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος ανέφερε από την πλευρά του ότι τον Ιούνιο του 2012 ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα με στόχο να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, παρότι ήταν συνασπισμός κομμάτων και έκανε λόγο για «έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥ��ΙΖΑ». Υποστήριξε επίσης ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα με το μπόνους των 50 εδρών «απευθυνόταν σε ένα πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν 80% και 85%» και διερωτήθηκε «μήπως πρέπει να μεταβούμε σε ένα πολιτικό εκλογικό σύστημα το οποίο να εκφράζει τη σημερινή κατάσταση».

Απαντώντας στον κ. Μητρόπουλο, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης ανέφερε: «Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε μια μονοδρομική και αληθινή Αριστερά, τη μοναδική μονοδρομική και αληθινή Αριστερά. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θέλουμε μια συνθετική κυβερνώσα Αριστερά. Αν η επιλογή μας είναι η δεύτερη, καλό θα είναι να μην συνεχίσουν τα κόμματα της Αριστεράς να εκδίδουν πιστοποιητικ�� αριστεροφροσύνης και πολιτικής ορθοφροσύνης ή να κάνουν πόλεμο προθέσεων».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ o κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Ν. Βούτσης ισχυρίσθηκε πάντως «το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής είναι θέμα αξιακό, αρχικό και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει έτσι ώστε να γίνει και μόνιμο, πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας με τη συμπερίληψή του στο Σύνταγμα».

Είπε μάλιστα ότι θέτει αυτό το ζήτημα και στη ΔΗΜΑΡ, για την πρόταση την οποία «ως προς το γράμμα της είναι σωστή», αλλά ζήτησε να μην υπάρξουν «κόλπα». «Όχι κόλπα, δηλαδή όχι ad hoc, όχι επειδή τώρα η Αριστερά είναι σε αυτή τη φάση ή μεθαύριο σε κάποια άλλη, κάθε φορά να βάζουμε ένα κουστουμάκι και να μιλάμε για τα μπόνους, για τα μη μπόνους κλπ» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλείο για την εξυπηρέτηση και την αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντιφατικές δηλώσεις».