Η Ελλάδα θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας στην Ευρώπη δήλωσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Αργυρόκαστρο, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αλβανία.

Ο κ. Παπούλιας, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αργυροκάστρου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται έτσι ώστε «να μην υπάρχει κανένα στίγμα, κανένα σύννεφο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Αναφερόμενος επίσης στους Έλληνες της Αλβανίας, τους συνεχάρη γιατί, όπως είπε, «πρωτοστάτησαν σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της χώρας, μπόλιασαν πνευματικά την Αλβανία και συνεχίζουν να το κάνουν».

Ο δήμαρχος Αργυροκάστρου Φλαμούρ Ντίμε – ο οποίος είχε αναρτήσει την ελληνική μαζί με την αλβανική κάστρο της πόλης, για πρώτη φορά από το 1940- χαρακτήρισε τον Έλληνα Πρόεδρο «ακριβό και δοκιμασμένο φίλο που διέλυσε τον πάγο της απομόνωσης για την Αλβανία και εξακολουθεί να συνδράμει στην σφυρηλάτηση της φιλίας μεταξύ των δυο λαών».

Ο κ. Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα και παρέστη στο τρισάγιο που τελέσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Παρόντες ήταν επίσης υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος κα�� ο υφυπουργός Εξωτερικών Ά. Γεροντόπουλος που συνόδευσαν τον κ. Παπούλια στη γειτονική χώρα, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λ. Ροκανάς και πολλοί πολίτες.

Όπως ανέφερε για τους νεκρούς Έλληνες στρατιώτες, «έπεσαν για να ξεπεραστεί το μίσος, ο πόλεμος, και να επικρατήσει η ειρήνη».

Στη συνάντησή του με την ελληνική μειονότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στις δοκιμασίες της και στον ρόλο της. «Η μητέρα πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό σας, νοιάζεται για τα προβλήματά σας και προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, να βελτιώσει και να επιλύσει τα προβλ��ματα της καθημερινότητας που σας απασχολούν είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα» ανέφερε στη Δερβιτσάνη.

Αναφερόμενος στα συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς ανέφερε ότι οι αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί τον έχουν διαβεβαιώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την μερική έστω επίλυσή τους, όπως και τη διατήρηση του δικαιώματος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι διαπίστωσε ότι «από την επανεκκίνηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, και την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είστε εσείς οι Έλληνες της Αλβανίας, που σε περιόδους εντάσεων ήσασταν εκείνοι που πληρώσατε πρώτοι το τίμημα της διαφορετικής εθνικής καταγωγής σας».

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα προστατεύσει τους ομοεθνείς της και ότι διπλωματικές και προξενικές Αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.