Πρώτη ανάρτηση: 5/11/2013 00:46

Την διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα που θα επηρεάσουν μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε θα υπογραφεί νέο μνημόνιο, έδωσε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Mega ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ υπερασπίστηκε τον Γιάννη Στουρνάρα και στηλίτευσε τον Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

- Για την λήψη νέων μέτρων:

«οριζόντια μέτρα ούτε έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα να πάρουμε άλλα, όσα έχουν συμφωνηθεί είναι μόνον, από παλιά, ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας... Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα».

- Για το πρωτογενές πλεόνασμα:

«οι δανειστές λένε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει, αυτό θα το ξέρουμε στο τέλος του χρόνου, για να είμαι σωστός και υπεύθυνος στατιστικά θα το βγάλει η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου για να ξέρουμε ακριβώς. Και τότε θα μπορούμε να πούμε τι μπορούμε να μοιράσουμε. Αλ��ά η δική μου η αίσθηση, από τα χαρτιά που έχω μέχρι και του Οκτωβρίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε αυτό το πλεόνασμα. Επομένως αυτό είναι το οποίο τους λέμε. Εμείς πετύχαμε το ακατόρθωτο, από κει και πέρα για να το πετυχαίνουμε, σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Ήρθε λοιπόν η τρόικα τον Ιούλιο και μας είπε ότι δεν προβλέπει για το 2014 να υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικό».

- Για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου:

«δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση για νέο μνημόνιο, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο. Είναι ορισμένοι, αν θέλετε μέσα στην Ευρώπη, οι οποίοι δε λένε για νέο μνημόνιο αλλά λένε για μία προέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για ορισμένα χρόνια ακόμα».

- Για τις εκλογές:

«εκλογές θα κάνουμε το 2016... Ούτε καταρρέουμε προφαν��ς, ούτε και με ενδιαφέρει εάν με βολεύει. Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια».

-Για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, μετά τις τρεις δολοφονίες:

«Προς Θεού, δεν είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, είμαστε ενωμένοι οι Έλληνες κατά της βίας. Όποιος δεν δείξει ότι κάνει το παν για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, θα τιμωρηθεί από τον λαό. Ο λαός θα είναι ανελέητος απέναντί του»

-Για την Χρυσή Αυγή:

«Δεν γίνεται να υπάρχουν βουλευτές που να μπαίνουν στο ναό της Δημοκρατίας και να λένε ότι αισθάνονται μια σιχασιά. Αυτό που συνέβη, ήθελε τόλμη, πολιτική βούληση και το κάναμε με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Τι ζούμε τόσα χρόνια; Ζούμε με την έννοια του πολιτικού κόστους, ζούμε με την έννοια του ρίσκου. Εγώ είμαι εδώ 15 μήνες, ελέγχω τη Δικαιοσύνη; Να σας το πω έτσι. Μπορούσα να κάνω ένα τηλέφωνο και να πω «Παρακαλώ πείτε τους να τους κρατήσουν; Είδατε δεν συνέβη αυτό τουλάχιστον στην αρχή. Εγώ στην Αμερική βρισκόμουν, είχα εν τω μεταξύ φύγει. Άρα τι είναι αυτό το οποίο λέω; Πήραμε -όχι το ρίσκο μας- έτσι έπρεπε να κάνουμε και το κάναμε άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι κάτι, το οποίο δεν συνάδει με αυτά τα οποία συνέβαιναν μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Αυτό λέω. Ρίζες ναζισμού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Αυτή είναι μια αντίδραση στα πολύ δύσκολα που περνάει σήμερα ο κόσμος. Με το που θα μειωθεί η ανεργία, αυτό το φαινόμενο θα εξαφανιστεί»

-Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

«Διαπραγμάτευση είναι ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια, σας θυμίζω ότι έκανε 65 δισεκατομμύρια κούρεμα η Αργεντινή και ακόμα την κυνηγάνε. Και το 146 το πήραμε τελευταία με 1% επιτόκιο, ενώ όταν είχε ξεκινήσει η κρίση με 5,5,%. Το λέω αυτό γιατί διαπραγμάτευση είναι για παράδειγμα και το γεγονός ότι κατορθώσαμε να πάρουμε το ΦΠΑ όπου δεν άφηναν με τίποτα, για την εστίαση μιλάω, να κατεβεί α��ό το 23% στο 13%. Κι αυτό το πετύχαμε. Η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβεται τις θυσίες που έχουν γίνει»

-Για την υπερφορολόγηση και τον νέο φόρο στα ακίνητα:

«H κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας. Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ . Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά. Υπήρχαν αντιδράσεις ασφαλώς κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω. Είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».

- Για τον Γιάννη Στουρνάρα:

«μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος... Τον στηρίζω και ο Βενιζέλος τον στηρίζει».

- Για τον Αλέξη Τσίπρα:

«για μένα το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι να γίνει κυβέρνηση… Και το εννοώ αυτό που σας λέω: Είναι να γίνει αντιπολίτευση. Αυτό δεν έχει πείσει βασικούς δικούς του ανθρώπους, όπως αυτά που είδαμε τελευταία, να μην επανέρχομαι, στα λεφτά υπάρχουν κλπ.. Πιστεύω ότι είναι και δημιουργός, αλλά και θύμα, κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εδώ πατάει, εκεί βρίσκεται ο καθένας».

- Για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«δεν έχω κανέναν στο μυαλό μου, δεν έχω κάτσει να σκεφτώ καν κάτι τέτοιο, αυτό το οποίον έχω σίγουρα στο μυαλό μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες... Θα κοιτάξουμε κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω».

Δείτε ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του πρωθυπουργού