Παρέμβαση στις εξελίξεις στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επιχειρεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγες ημέρες πριν την άφιξή της στην Αθήνα, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατή τώρα μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας για το σύνολο του προβλήματος, όχι μόνο λόγω των ελληνικών αδυναμιών, αλλά και λόγω της αδυναμίας της ΕΕ να γεφυρώσει το χάσμα περιφέρειας-πυρήνα. Επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν προτάσεις κατά τον ίδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η Ευρωζώνη καρκινοβατεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κ��ιτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατανομάζει, όπως και στην άποψη γενικότερα υπέρ των μονομερών ενεργειών της Ελλάδας. «Η άποψη αυτή είναι εξωπραγματική. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν απορρέουν μόνο από τα μνημόνια, αλλά και πληθώρα άλλων ρυθμίσεων όπως το 'Δημοσιονομικό Σύμφωνο' ή το 'Ευρωπαϊκό Εξάμηνο', που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΟΝΕ» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης «η ηρωική έξοδος θα ήταν δυνατή μόνο αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια της Κίνας ή των ΗΠΑ».

Κατέληξε στο άρθρο του ο πρωθυπουργός:

«Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής και επίμονη διαπραγμάτευση».