Αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο βελτίωσης στον νέο φόρο ακινήτων φέρεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τυχόν «ατυχήματα» την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή, οπότε και θα κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου σήμερα, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από τους διαφωνούντες βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την Κυριακή.

Μετά και το μήνυμα Σαμαρά για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, αλλά και την ανάλογη δήλωση Βενιζέλου, στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει «συναγερμός» προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος, που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. από το φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Μετά την συνάντησή του με διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε προτάσεις μέχρι και την Κυριακή, ενώ κάποιοι από αυτούς πρότειναν να παραμείνει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ για ακόμα ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εξαίρεση από τον φόρο για τις στάνες και τις αποθήκες, εξετάζονται:

-��αυξομειώσεις στους συντελεστές για τα οικόπεδα: και αυξήσεις και μειώσεις στους συντελεστές, με πιο πιθανή την αύξηση στις χαμηλής και μεσαίας αξίας περιοχές.

- αποσύνδεση των τεκμαρτών εισοδημάτων από τα πραγματικά, ώστε οι ευπαθείς ομάδες να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

- μείωση των συντελεστών φορολόγησης σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως το Παλαιό Ψυχικό και η Νέα Ερυθραία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως κάθε ελάφρυνση στα αγροτικά ακίνητα θα σημάνει επιβαρύνσεις για τα αστικά, ενώ τα σχόλια των φορολογουμένων, τις λίγες ημέρες που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου, ξεπέρασαν τις 21.000 και τα περισσότερα να εστιάζουν στον άδικο τρόπο φορολόγησης των μη προσοδοφόρων ακινήτων.