Το μεταναστευτικό και η θαλάσσια πολιτική θα είναι οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας,ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL).

Όπως συγκεκριμένα επισήμανε, η Ελλάδα θα επικεντρώσει ��ις προσπάθειές της για να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, με παράλληλες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη λαθρομετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Για τη θαλάσσια πολιτική, υπογράμμισε ότι αποτελεί «οριζόντια πολιτική» για την ελληνική προεδρία και ότι κεντρική ιδέα είναι η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής, με συμπερίληψη όλων των εκφάνσεών της, και όχι μόνον των αναπτυξιακών πτυχών.

«Στοχεύουμε να συνεργασθούμε στενά με εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να προωθήσουμε στρατηγικές και πολιτικές π��ος το κοινό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ. Η θάλασσα είναι προνομιακό πεδίο γνώσης και δράσης των Ελλήνων και αστείρευτη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο ο κ. Κούρκουλας.

«Η ελληνική προεδρία θα είναι λιτή, αξιοπρεπής και πλήρως λειτουργική» ανέφερε ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών.