Νέα διαβεβαίωση έδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ότι δεν θα θιγεί «απολύτως καμία κύρια σύνταξη» με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με τους διοικητές των Ταμείων.

Το υπουργείο Εργασίας ξεκινά παράλληλα εκστρατεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με στόχο να καλύψει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων το 2014, μέσω της αναδιάρθρωσης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «εξοπλίζονται τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».

Όπως ακόμη τόνισε «δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων. Δε νοείται τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με 'το ζύγι και το μάτι', να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα 'χαμένα' τους έσοδα».

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε επίσης ότι «είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές, γιατί μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, «σήμερα πλέον όλοι κατανοούμε ότι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, με όποια μορφή έχει, αδήλωτη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, μη υποβολή ΑΠΔ, υποβολή ΑΠΔ χωρίς καταβολή εισφορών, διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων, αποτελεί μια μάχη εθνικής σημασίας».