​«Οι απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την αποφασιστικότητα του να τηρήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί τα τελευταία χρόνια με τους δανειστές, τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για δική του απόφαση αλλά των προκατόχων του!

«Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν να την εφαρμόσω. Πρόκειται για δέσμευση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν», προσθέτει κ.Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ.

«Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει ��άνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφόσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις ως το 2014!!

Στην προσπάθεια του να κατευνάσει τα πνεύματα, ο υπουργός υπογράμμισε πως «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση», εξηγώντας το γιατί η τρόικα θέλει ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

«Η λ��γική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού» τονίζει ο κ.Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στις εργασίες της Ομάδας Δράσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές Αρχές, σημειώνει ότι «δεν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα μοντέλο, αλλά πώς θα το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα».

Ο υπουργός κάνει έναν απολογισμό για την μέχρι τώρα λειτουργία του δημοσίου, παραδεχόμενος πως τα προβλήμα��α της ελληνικής διοίκησης ήταν πολύ μεγάλα πως υπήρχε αναποτελεσματικότητα και σπατάλη πόρων, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονη ικανοποίηση των πολιτών

«Σήμερα έχουμε 130.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους, σε σχέση με το 2009 και το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Τέλος, σχολιάζοντας τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος που δρούσε για την στελέχωση του Δημοσίου, ο υπουργός υπογραμμίζει πως καμία πρόσληψη δεν γίνεται εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή των στελεχών γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητές τους.