ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαϊδάρι, με αφορμή τις προσεχείς δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Η αυτοδιοικητική παράταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθαίρεσε πριν από λίγο καιρό τον επικεφαλής της και υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Ασπρογέρακα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από δημοτικός σύμβουλος, επικαλούμενος την πολιτική του αξιοπρέπεια και δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αν παρέμενε στο δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου ως ανεξάρτητος θα ήταν σαν να επιβραβεύει τον ..."κουβελισμό"!...

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της αυτοδιοικητικής του παράταξης, όρισε τελικά ως υποψήφιο τον οδοντίατρο Θόδωρο Σπηλιόπουλο, μετά από έντονες ζυμώσεις και αφού στο τραπέζι έπεσαν και άλλα ονόματα, με κορυφαίο το γραμματέα του κόμματος που κατοικεί στην περιοχή, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος ήταν το 2006 υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλέξει ούτε τον εαυτό του για σύμβουλο.

Πριν από λίγες ημέρες όμως ο κύριος Ασπρογέρακας ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωσή του επιτίθεται με σκληρές εκφράσεις εναντίον της Κουμουνδούρου, υποστηρίζοντας ότι είχε επιβάλει "απόλυτο κομματισμό στον σκληρό πυρήμα της δημοτικής κίνησής του που ευτέλισε οράματα, όπως αυτοδιάθεση, αυτοδιαχείριση, αυτονομία και την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση ως έκφραση της άμεσης δημοκρατίας, ώστε να τρίζουν τα κόκκαλα αυτών που την οραματίστηκαν". Και τονίζει με νόημα: "Αυτή την άμεση δημοκρατία ίσως ανακαλύψουν κάποτε μουμιοποιημένη οι πολιτικοί αρχαιολόγοι του μέλλοντος, θαμμένη κάτω από τόνους σκουπιδιών και λάσπης".

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλήξει ξανά στην υποψηφιότητα του κυρίου Ασπρογέρακα, ο οποίος ήταν και πάλι υποψήφιος δήμαρχος το 1998 και το 2002, πριν δηλαδή θέσει υποψηφιότητα ο κύριος Βίτσας. Στις εκλογές όμως αυτές του 2010, κατάφερε να συγκεντρώσει με τη στήριξη και των Οικολόγων Πράσινων ποσοστό 10,5% και ��α εκλέξει μετά από 12 χρόνια δυο δημοτικούς συμβούλους. Στην Κουμουνδούρου όμως έκριναν πως είχε φτάσει στα όριά του στην τοπική κοινωνία και δεν είχε πολιτική διείσδυση σε άλλους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΗΜΑΡ, ενώ υπήρξαν -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- προβλήματα με την κομματική και μη συμπεριφορά του. Ετσι κρίθηκε πως στο πρόσωπό του περιχαρακωνόταν η δυναμική του κόμματος σε ένα δήμο, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 34,7% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 κι έπρεπε να αντικατασταθεί από ένα φρέσκο πρόσωπο είτε προβεβλημένο, είτε με ευρύτερη τοπική αποδοχή, όπως θεωρείται από την Κουμουνδούρου ο νέος εκλεκτός του.

Στη διακήρυξή του προς τους δημότες Χαϊδαρίου, ο Κώστας Ασπρογέρακας δηλώνει "απεξαρτημένος από κομαμτικές επιλογές" και δηλώνει πλέον πως "τοπική αυτοδιοίκηση και κομματική πειθαρχία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και εχθρικές έννοιες"...

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσε το Μανόλη Γλέζο που πέρα από την αυτόνομη -στο πλαίσιο της Αριστεράς- πολιτική του παρουσία, χαίρει ευρύτερου σεβασμού στην ελληνική κοινωνία και ειδικά του Χαϊδαρίου που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από τη ναζιστική κατοχή, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Θόδωρου Σπηλιόπουλου. Ετσι ο παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε την περασμένη Πέμπτη και μίλησε σε συγκέντρωση στο Χαϊδάρι, έχοντας στο πλευρλο του το νέο εκλεκτό της Κουμουνδούρου για τη δημαρχία.