Μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού με αποδέκτες τους πάντες αλλά κυρίως τη νέα γενιά έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο πλαίσιο του τριπλού εορτασμού στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την απελευθέρωση της πόλης και τον εορτή του Πολιούχου της, Άγιο Δημήτριο.

«Αν δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μπροστά. Και για τη νέα γενιά, η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι κάπως σαν τύφλωση. Μάθαμε με δραματικό τρόπο τι θα πει λήθη και άγνοια. Σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του ναζισμού, εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί αυτής της ιδεολογίας» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος, Νικόλαος Δεβετζής.

«Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού. Είναι μια προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά στην πατρίδα μας είναι κάτι περισσότερο: είναι προσβολή της ιστορίας μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εδώ έχουμε τόσους μαρτυρικούς τόπους, έγιναν ολοκαυτώματα, δεν έχουμε δικαίωμα να μην θυμόμαστε, να ξεχνάμε και να μην ξέρουμε. Χάνοντας την ιστορική μας μνήμη, χάνουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας» κατέληξε ο Κάρολος Παπούλιας.